5000 – толкова пъти екипът на Пренатест помогна на бъдещите родители да научат дали всичко с бебето им е наред. Вече повече от 7 години мисията ни е да даряваме спокойствие и щастие на българските семейства, за да може очакването на тяхното дете да бъде не плашещо, а вълнуващо преживяне. За радостите и тревогите преди настъпването на най-щастливото събитие в живота си разказва пациент номер 5000 Гергана Кирякова от София, която получи като подарък своя Пренатест.

Пациент №5000 – Гергана Кирякова от София

Гергана, като всяка бъдеща майка със сигурност изпитваш силно вълнение от появата на бъдещия нов член на семейството. Какви бяха първите ти емоции, когато научи, че бебето е на път?

Определено радостта, която изпитах при появата на двете чертички на теста за бременност беше огромна и тя се засилва с всеки изминал ден, тъй като все повече усещам и осъзнавам, че създаването на нов живот е най-стойностният дар от природата, чийто смисъл остава завинаги.

Как реши да направиш неинвазивен пренатален тест и какви бяха причините за това?

Честно казано не бях добре запозната с неинвазивните пренатални тестове преди причината, поради която ми се наложи да се информирам по-детайлно, а именно резултатът от биохимичния скрининг (БХС).

Пропуснах да си направя ранния БХС и отидох да ми вземат проба за късния БХС. Резултатът от него за риск от Синдром на Даун беше висок – 1:160. Без никакво колебание заедно с моя съпруг избрахме по-безопасната за бебето и мен алтернатива, тъй като амниоцентезата със своите рискове не беше опция за нас.

Как избра да се довериш точно на Пренатест – първият неинвазивен пренатален тест в Европа и България?

Радвам се, че имах възможността да се възползвам от постиженията в областта на медицината чрез направата на неинвазивен пренатален тест, какъвто е Пренатест, за което съм изключително благодарна на целия екип!

Благодарна съм на моя лекар, който ме насочи към извършването на Пренатест, когато му изпратих резултата от БХС. След като и аз самата събрах достатъчно информация относно неинвазивните пренатални тестове, предлагани в България, освен препоръката от следящия ме лекар, реших да се доверя на Пренатест, поради няколко причини.

Преди всичко, Пренатест предлага отделен пакет за изследване само за синдром на Даун. Свързах се с представителите на Пренатест, за да задам безбройните въпроси, които имах. Дамата, която ме обслужи ми отдели необходимото време, за да ми обясни най-човешки и на достъпен език всички подробности относно информацията, която ме интересуваше.

Допадна ми и това, че лабораторията се намира в Германия и не е необходимо пробата да пътува часове наред, докато бъде транспортирана. Също така след пристигането ѝ в Германия обработването започва веднага ирезултатът излиза до няколко работни дни.

Възползвах се и от предоставената от Пренатест опция за вземане на пробата от лаборант вкъщи, тъй като в епидемиологичната обстановка, в която се намираме това бе по-безопасния и удобен начин за нас. Като бонус имахме и възможността да разберем и пола на бебето.

Личните истории, публикувани на страницата на Пренатест, разказани от майки, преминали през подобни стресови ситуации ми вдъхнаха надежда, че въпреки лошите резултати от БХС, резултатите от Пренатест са били отрицателни.

За щастие твоите резултати от изследването бяха отлични. Как се почувства, когато разбра, че бебето, което очаквате заедно със съпруга ти, няма генетична аномалия?

След като получих имейл, че резултата ми е готов (при това по-рано от очакваното), веднага се свързах по телефона с моя съпруг, за да отворим заедно резултата, тъй като се боях да го направя сама. След дните и нощите, прекарани в тревожност, психически стрес и безпокойство, изпитах истинско облекчение и радост от прекрасните резултати. Бебето ми нямаше синдром на Даун.

Какво би споделила с много бременни жени, които в този момент са в сходна на описаната от теб ситуация – обезпокоени дали всичко с бебето им е наред и се колебаят дали да се подложат на инвазивна процедура, криеща известен риск за плода?

Първо, искам да кажа, че за съжаление резултатите от БХС не дават винаги правилната насока за нещата, както беше в моя случай. При следваща бременност едва ли ще взема решение изобщо да си правя БХС, но определено отново бих се доверила на Пренатест.

Моят съвет към всички бъдещи мами, които са изправени пред алтернативата инвазивен или неинвазивен тест е да не предприемат излишни рискове и ако имат възможност, нека да си направят Пренатест, който е абсолютно безболезнен и безопасен.

Би било хубаво, ако скоро се появи възможност разноските по тези тестове да бъдат поемани от НЗОК, за да може тази услуга да е достъпна за повече бременни жени. Защото спокойствието на бременната жена е безценно!

Как преминава бременността ти в оставащото време до голямото събитие и как се подготвяте със съпруга ти за него?

Засега бременността ми минава спокойно! Заедно с моя съпруг се стремим да прекарваме повече време заедно, правейки любимите ни неща, радваме се на хубавото и топло време, на слънчевите лъчи, на прекрасното лято, наслаждаваме се на разходките сред природата! Всяка седмица с интерес следим и четем материали, свързани с развитието на бебето, а също така и възможностите за раждане и отглеждането на бебето след появата му.

 

Гергана Кирякова