Щастието да имаш до себе си две принцеси

 Мариана Попова, един от най-красивите гласове на българската музикална сцена, споделя своя опит и вълнения, свързани с един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена – бременността и месеците в очакване рожбата да се появи на бял свят!

Мариана Попова е прекрасна майка на две принцеси – Мария Магдалена на 10 години и Екатерина на 1 година и 7 месеца. Ние от екипа на Пренатест България отправяме към нея сърдечните си благодарности, за избора и гласуваното доверие по време на бременността!

 

 Бихте ли споделили с нас какви бяха при вас емоциите по време на бременността? Как се чувствахте? Има ли един или няколко специални момента, които бихте определили като най-вълнуващи?

Емоцията да очакваш, да мечтаеш и най-вече да си представяш как ще изглежда малкото човече, когато се появи. Вълнение съпътстващо безспорно и с огромна доза притеснение. Аз имах много тежка бременност и въпреки това вълнуващият момент беше когато я видях за първи път.

С какво беше по-различна втората ви бременност? Колкото и да сте била подготвена за това, което предстои и което можете да очаквате, вероятно все е имало нещо, което да ви изненада?

Втората бременност като състояние беше идентична с първата и не ме изненада. Различно беше самото раждане, в изключителна болница с невероятен екип и за разлика от първото секцио, при второто не разбрах, че съм оперирана.

При втората ви бременност вече сте била добре запозната с всички стъпки за правилно проследяване на бременността, включващи важни прегледи и изследвания в различните етапи. Какви допълнителни изследвания взехте решение да направите, по време на втората си бременност, с цел по-добра превенция?

Втората ми бременност определено беше и по-рискова, защото бях на 40 г. Първото, което направих е Пренатест за да съм спокойна и изключа генетичните аномалии и за да съм сигурна, че плодът в мен е здрав. Чрез Пренатест още съвсем рано узнах пола на бебето.

Вълнувахте ли се да научите пола на бебето и кога получихте тази информация?

При второто бебе много се вълнувах от пола, защото бяхме планували момченце. Помня деня, в който ми се обадиха от екипа на Пренатест и ми съобщиха, че чакам момиченце, беше 8-ми март.

Как взехте решение да направите Пренатест през втората си бременност? Доколко бяхте запознати с рисковете от появата на генетични аномалии при плода? Имате ли наблюдения какво е нивото на информираност по темата сред бъдещите майки?

Моят гинеколог д-р Чалманов ме посъветва с оглед на възрастта ми да направя Пренатест. От него разбрах за Пренатест и след като прочетох колко много информация предоставя, относно рисковете при бебето. Както и че чрез изследването рисковете отпадат, реших да го направя. Бях запозната основно с това, че попадам в една рискова възраст, в която е задължително да се направи тестът, тъй като процента на риск за увреждания при плода при мен беше по-висок.

Благодарим Ви за това, че споделихте личния си опит с екипа на Пренатест и широката аудитория. Какво е посланието, което бихте искали да отправите към всички настоящи и бъдещи майки?

Бъдещите майки трябва да знаят, че да станеш и бъдеш родител е изключителна отговорност. Пренатест за мен би трябвало да стане задължително изследване заради здравето и на майката, и на плода. Ранното диагностициране на проблем, дава възможност и на лекаря, и на майката да вземат най-доброто решение за всички.

Бъдете здрави!

Мариана Попова