Все повече бременни жени се доверяват на неинванзивните пренатални тестове (НИПТ), за да са спокойни, че бременността им се развива добре. На база кръвна проба от майката, тези изследвания дават информация за наличие на аномалии при бебето като синдроми на Даун, Едуардс, Патау, Търнър, Клайнфелтер, свръхмъж и свръхжена, както и по-редки състояния. Тестовете са приложими на ранен етап от бремеността – още в 9-та гестационна седмица с Пренатест! Но много бъдещи майки си задават въпроса – кой е най-подходящият момент? Дали не е твърде рано? Струва ли си да отлагам? За да отговорим на тези въпроси, ще разгледаме как работят НИПТ и факторите, които са от значение за резултата.

Какъв е принципът на действие на неинвазивните пренатални тестове?

Множество органи в тялото на майката, сред които мозък, сърце, стомах, черен дроб, бял дроб и други, отделят фрагменти ДНК, които попадат в кръвта. Плацентата не е изключение. При извършване на НИПТ се взема кръв от майката и се изолират фрагменти ДНК (безклетъчна ДНК). Частта от всичката ДНК, извлечена от кръвта, която е пападнала там през плацентата, и съответно произхожда от фетуса (развиващото се бебе), се нарича фетална фракция. Отношението на бебешката към общата безклетъчна ДНК, изолирана от майката, се определя чрез биохимични методи и компютърен анализ.1 Например, ако алгоритмите покажат, че 4% от изолираната ДНК произхожда от бебето, казваме че феталната фракция (ФФ) е 4%.

До колко е важна феталната фракция?

Феталната фракция е от значение за извършването на анализа – за неговата достоверност и надеждност. Когато тя е твърде ниска, алгоритмите не могат да дадат резултат с висока степен на сигурност. Поради тази причина, като качествен контрол, има минимални изисквания за ФФ. При повечето изследвания е необходимо количеството на феталната фракция да е поне 4%. Има обаче и такива, които постигат висока точност и при по-ниска ФФ като например изследването Пренатест за синдром на Даун.2 Стига феталната фракция да покрива съответния минимум, абсолютната стойност не е от голямо значение. Това означава, че щом пробата е минала качествения контрол, можете да се доверите на резултата, независимо дали ФФ е 5% или 10%.

Но кои са факторите, оказващи влияние върху феталната фракция?

От голямо значение за отношението на бебешкото ДНК, циркулиращо в кръвта на майката, спрямо общото, е теглото на майката. При по-голямо телесно тегло, в тялото на майката има повече безклетъчна ДНК, което води до по-малка пропорция (%) на бебешка спрямо майчина ДНК. Значително влияние оказва и здравословното състояние на бременната жена. Възпалителни състояния, недостиг на B12 и автоимунни заболявания се характеризират с ниска феталната фракция. Лекарства от групата на нискомулекулните хепарини (Клексан, Фраксипарин) също оказват влияяние, поради което е важно вземането на пробата да е на достатъчно отстояние от последната взета доза (поне 6 часа).3

А гестационната седмица от значение ли е?

Изследване за микроделеции и микродупликации по време на бременност (1)

Количеството фетална ДНК и съответно феталната фракция нарастват с напредване на бременността. Значимото повишение започва около 21-ва гестационна седмица. При по-ранна бременност разликата във феталната фракция е изключително малка, с нарастване от между 0.08 до 0.44% на седмица.4,5 Отлагане с 1 седмица в ранните етапи на бременността (например между 9-та и 10-та гестационна седмица), би довело до незначително понижаване на риска от липса на резултат, но би могло да коства допълнително време, прекарано в излишни притеснения.6

Какво става, ако се окаже, че феталната фракция е твърде ниска при първоначалното тестване?

В зависимост от конкретното изследване, средно между 1% и 8% от пробите не минават качествения контрол заради ниска ФФ.3 Клинични данни показват, че към 2018 г. при Пренатест за синдром на Даун, по-малко от 0.6% от анализираните проби не са давали резултат.2 Над половината от жените, неполучили резултат при първоначалното тестване, получават такъв при повторно изследване.3 В изключително редките случаи на неполучаване на резултат, дори след повторно тестване, се разглежда случаят и се взема индивидуално решение дали пациентката да бъде насочена към инвазивна процедура.

Струва ли си да изчакате?

Ако имате притеснения по отношение на тестването поради индивидуални фактори, като тегло, здравословно състояние или прием на медикаменти, разреждащи кръвта, трябва да ги обсъдите с Вашия лекар или генетичен консултант. Очакваната разлика във феталната ДНК фракция в началните гестационни седмици спрямо следващите сама по себе си не е основателна причина да се отлага тестването. Ако изберете да изчакате, само заради гестационната седмица, рискувате да си създадете повече излишен стрес и притеснения, които могат да бъдат спестени с извършване на изследването на по-ранен етап. Намаляването на стреса и безпокойството дори с ден си заслужава.

Трябва ли да вземете под внимание рутинните изследвания като ранен биохимичен скрининг (БХС) и ултразвуково изследване (фетална морфология), които се правят между 11-та и 14-та седмица?

За разлика от биохимичния скрининг, който определя само риск за синдром на Даун и други вродени състояния, Пренатест дава категоричен отговор дали има или няма аномалия. Това означава, че БХС не дава допълнителна полезна информация, когато има резултат от НИПТ и не е необходимо условие за извършването на такъв тип тест на по-ранен етап. Феталната морфология може да покаже тежки изменения при плода и дава ценна информация, но не всички вродени аномалии се проявяват по очевиден начин преди раждането на бебето, в резултат на което остават неоткрити с ултразвуково изследване.

Защо получаването на информация за състоянието на плода възможно най-рано е от ключово значение?

Изследване за микроделеции и микродупликации по време на бременност

Първо, за да знаят родителите какво е състоянието на бъдещото им дете и да си осигурят спокойствие, ако всичко е наред или да вземат информирано решение как да действат, в случай че бъдат установени аномалии. С напредване на бременността нараства и рискът от усложнения като инфекции и тежки кръвотечения при евентуално прекъсване.7 По тази причина е препоръчително тестовете за пренатални аномалии да се проведат на възможно най-ранен етап. Чрез ранно изследване можете да получите яснотата, от която се нуждаете, за да се насладите на спокойна и хармонична бременност!

Референции:

  1. Quantification of fetal DNA by use of methylation-based DNA discrimination – PubMed (nih.gov)
  2. screen_qnipt_eurofins-biomnis_2.pdf
  3. Fetal fraction and noninvasive prenatal testing: What clinicians need to know – Hui – 2020 – Prenatal Diagnosis – Wiley Online Library
  4. Gestational age and maternal weight effects on fetal cell‐free DNA in maternal plasma – Wang – 2013 – Prenatal Diagnosis – Wiley Online Library
  5. Factors affecting levels of circulating cell‐free fetal DNA in maternal plasma and their implications for noninvasive prenatal testing – Kinnings – 2015 – Prenatal Diagnosis – Wiley Online Library
  6. Obesity and cell-free DNA “no calls”: is there an optimal gestational age at time of sampling? – ScienceDirect
  7. Abortion (Termination of Pregnancy) | Patient