Слънце, чайки, море и студена лимонада – хората обичат лятото с причина!

Много бъдещи майки обаче могат да имат неприятни моменти през летния сезон. Ето какво е полезно да знаете, за да прекарате най-леко бременността си през горещите месеци.

Ако сте бременна през лятото, ставате по-уязвима както на горещината, така и на влагата. Всяка бременна жена има повишен обем на кръвта и забързан метаболизъм. Тези показатели започват да се променят още в ранна бременност, а до третото й тримесечие стигат своя пик. Юлските жеги са достатъчно неприятни, а когато ги преживявате двойно повече от нормалното, дискомфортът може да е огромен.

По време на бременност настъпват и големи хормонални промени, които могат да направят кожата Ви особено уязвима към УВ лъчите. Мелазмата или така наречените петна на бременността засягат не малка част от бременните жени. Прекомерното излагане на слънце по време на бременността Ви може да е предпоставка за появата на това кожно състояние. Нужно е да сте максимално бдителни към защитата си от слънцето, да покривате кожата си, да използвате дебел слой слънцезащитен крем и да стоите на сянка. Заложете на свободните летни рокли, за да Ви е прохладно и удобно.

Не пренебрегвайте и риска от дехидратация. По време на бременност Вашето тяло преминава през драстични промени. Те повлияват и на начина, по който организмът Ви контролира телесната температурата и течностите. Така може да се обезводните по-лесно от обикновено, което е особено опасно през горещите дни на лятото. Научете се да разпознавате симптомите на обезводняване. Ако усетите замаяност, слабост, жажда, сухота в устата и главоболие, може това да е сигнал, че организмът Ви изпитва недостиг на вода.

При обезводняване се освобождава хормонът вазопресин. Той е антидиуретик, т.е. спомага за задържане на вода в тялото и предизвиква жажда. Вазопресинът е сходен на друг хормон, окситоцин, който стимулира контракции на матката. Като резултат, силна дехидратация в третия триместър може да предизвика периодични съкращения на матката, наподобяващи контракции, понеже вазопресинът действа подобно на окситоцина.

Затова, ако Вашата бременност съвпада с най-горещите седмици от годината, погрижете се да пиете много течности. Водата е на първо място, но можете да се порадвате на вкусни плодови напитки и фрешове, които да Ви освежат и да доставят допълнителни витамини за Вас и бебето Ви.

От друга страна, бременността в трите най-топли месеца си има и своите предимства.

Да не забравяме, че витамин D е особено ключов за бъдещите майки. Никак не е рядко бременните жени да имат дефицит на този важен витамин. В такива случаи има повишен риск от състояния като прееклампсия, гестационен диабет и понижено тегло на бебето при раждане. Разбира се, ключово е да се радвате на слънчевите лъчи умерено и да избягвате да стоите навън в обедните часове, когато те са най-силни.

Д-р Майкъл Холик от Университета в Бостън съветва около 10-15 минути слънце на ден са достатъчни, за да си доставите адекватни количества витамин D. Не излизайте обаче в  часове между 11 и 17 часа. Тогава горещината и слънцето са най-силни и най-опасни.

Бременността не означава, че трябва да се лишите от море това лято!

Точно обратното – порадвайте се на лятна почивка и се възползвайте от възможността за един от най-подходящите начини да се раздвижите докато сте бременна. Плуването от една страна е забавен и релаксиращ начин да се разхладите, а усещането за безтегловност във водата ще облекчи напрежението в гърба Ви и подуването на ходилата.

Най-благоприятният сезон за хапване докато сте бременна всъщност е точно лятото. Сега е времето, в което можете да се порадвате на най-много сезонни плодове и зеленчуци, пълни с витамини и микроелементи, които да осигурят нужното за Вас и развитието на Вашето бебе.

Зелените листни зеленчуци са добър източник на желязо и фолиева кисели, която се от изключително значение за бременните жени. Кайсиите съдържат витамин А,C и Е, както и калций, бета каротен и калий. Всички те са нужни за правилното развитие и растеж на бебето Ви. Ако обичате грозде и ягоди, те са прекрасни източници на антиоксиданти, а фибрите от плодовете и зеленчуците са важна част от разнообразното хранене и могат да Ви предпазят от стомашните неразположения, които често идват с бременността. Динята пък е прекрасен начин да си набавите още малко вода за организма и да се предпазите от дехидратация.

Ако пък ще раждате лятно бебе, се присъединявате към мнозинството. За 2017 година, най-много бебета са родени през месеците юли и август. Според проучване, публикувано в журнала Хелийон, бебетата, родени през лятото, са със средно по-голямо тегло при раждане и са по-високи като възрастни в сравнение с бебетата, родени в по-хладните месеци. Едно предположение на учените за причината е именно количеството витамин D, на което бременната жена е изложена в последните 3 месеца от бременността си.

Лятото е символ на растежа и новото, а вероятно Вие самите сте изпитвали успокояващия ефект на морето върху сетивата Ви. Със звуците на вълните, соленият морски въздух и усещането на топлия пясък между пръстите Ви, прекарайте една спокойна и безопасна бременност.

Стягайте багажа – морето Ви чака!

А екипът на Пренатест е на разположение за всички бременни и през летните, слънчеви месеци! Покритието ни е в цялата страна и консултантите ни ви очакват.

Заявете своя Пренатест през контактната ни форма, а ние ще ви зарадваме с подарък. https://prenatest.bg/porachai-online/