Какъв ще е полът на моето бебче – момче или момиче? Това несъмнено е един от на-вълнуващите въпроси както за бъдещите родители, така и за цялото семейство.

Полът на бебето не може да бъде разпознат още в самото начало на бременнността, тъй като половите органи на ембриона не са се развили. Това се случва след 8-ма гестационна седмица, когато ембрионалният период е приключил и започва така нареченият „фетален период“, в който всички органи и системи започват да функционират.

Как се определя пола на бебето?

Полът на бебето се определя още със самото оплождане чрез комбинацията на Х и У хромозомите, която бебето получава от яйцеклетката и сперматозоида. Шансовете да бъде заченато момче или момиче е 50/50. Всичко се определя от това какви полови клетки ще се оплодят. Вариантите са ХХ (две женски хромозоми) за момиче и ХУ (една женска и една мъжка хромозома) за момче.

Как можем да разберем какъв е полът на бебето?

Как можем да разберем какъв е полът на бебето

Отвъд “бабините легенди” с въртене на халка, тестове с масло и чесън и т.н. има няколко други начина, чрез които лекарите могат да определят пола на бебето.

  • Изследване с ултразвук (видеозон, ехограф) – Това е най-познатият метод за определяне на пола. Обикновено след 12г.с. фетусът е напълно формиран и органите на бебето са оформени. В зависимост от апаратурата и разположението на плода, полът може да се определи от около 14-20 г.с. Но този метод не е 100% сигурен, винаги се прокрадва едно съмнение дали лекърят ми е видял правилно.
  • Фетална морфология – Обикновено, повечето бременни жени разбират пола на бебето си по време на втората фетална морфология между 18-23та гестационна седмица. Тогава се изследват детайло органите и системите на плода, при което акушер-гинекологът би могъл да даде ясен отговор за пола му. Но и тук нямаме 100 сигурност.
  • Биохимичен скрининг – Скринингът може да даде ориентировъчна информацияза полът на бебето, както и дали има вероятност бебето да се роди преждевременно. Този тест се прави през 11 – 14 гестационна седмица, като има за цел да определи риска бебето да боледува от хромозомни аномалии (синдром на Даун). Трябва да се има предвид обаче, че резултатите от биохимичен скрининг не винаги са точни.
  • Неинвазивен пренатален тест (НИПТ) – Изследването е базирано на откритията, че в кръвта на бременната жена циркулира свободна ДНК на бебето (фетална ДНК). Това позволява ТОЧНО определяне на пола в ранна бременност още от 9 г.с., само чрез взимане на кръвна проба от майката и изолиране на ДНК на бебето.

Пренатест е най-доказаният и предпочитан пренатален тест сред бременните жени. С него получавате информация за пола на Вашето бебе още от 9-та гестационна седмица без да се налага да доплащате допълнително.

Освен това, изследването установява най-честите генетични аномалии, които могат да възникнат при плода – синдром на Даун, синдром на Патау, синдром на Едуарс, както и някой от дефектите, свързани с половите хромозоми.

С Пренатест получавате точни резултати (99,8%) в много кратки срокове – от 3 до 7 работни дни.

Заявете своя Пренатест изцяло онлайн тук и научете един от най-трепетно очакваните отговори, а именно този за пола на Вашето бебче!