Всичко, което трябва да знаем за феталната морфология

Бременността е един от най-специалните периоди за всяка една жена, но заедно с това той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на майката и плода. За тази цел е необходимо да се извършват редовни профилактични прегледи при акушер-гинеколог и специалист по фетална морфология, които да проследяват развитието на бебчето и цялостното здравословно състояние на майката.

Какво представлява изследването фетална мофология?

Феталната морфология е високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. То дава информация за феталното развитие и протичането на бременността в зависимост от гестационния срок.

Целта на феталната морфология е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните месеци от бременността. По време на изследването се прави оценка на размерите и растежа на плода, пъпната връв и околоплодните води, плацентата, шийката на матката, кръвотока в различните съдове на фетуса.

Резултатите от изследването са готови веднага след завършването на прегледа. В случай на откриване на вроден проблем на плода, се обсъждат констатациите и възможните начини за лечение.

Колко пъти се прави фетална морфология?

Всичко, което трябва да знаем за феталната морфология (3)

Изследването фетална морфология е изключително важно за бебето и е препоръчително да се направи три пъти по време на бременността – 11-13та гестационна седмица; 18-23та гестационна седмица; 28-32ра гестационна седмица.

Кога се прави фетална морфология?

Първа (ранна) фетална морфология (11-13та гестационна седмица) – на този ранен етап от бременността се цели да се установи дали основните жизнени органи и системи на плода функционират правилно. Акушер-гинекологът разглежда в детайли с помощта на ултразвука развитието на главата на бебето, крайниците, предна коремна стена, стомаха и пикочния мехур. Наблюдават се броя на кръвоносните съдове и пъпната връв, както и разположението и състоянието на плацентата.

Феталната морфология през първия триместър от бременността цели да се установят навреме аномалии в самия плод. При откриване на тежки увреждания или заболявания на този етап, бременността може да бъде прекъсната по преценка на наблюдаващия лекар и родителите.

Именно в този начален преглед по фетална морфология се установяват най-честите хромозомни аномалии като синдром на Даун, чрез преглед на носната кост и дебелината на нухалната транслуценция.

В комбинация с феталната морфология, през този период от бременността се извършва и така наречения ранен биохимичен скрининг. Той включва взимането на венозна кръв и изследването на специфични биохимични маркери – свободен бета-човешки хорионгонадотропин (Fb-hCG) и свързания с бременността плазмен протеин А (PAPP-A). Тези белтъци се произвеждат от клетките на плода или от плацентата и постъпват в кръвта на майката. Тяхната концентрация се променя в зависимост от състоянието на плода и срока на бременността. Спрямо това, с помощта на специализирана компютърна програма се изчислява риска от това плода да притежава хромозомни аномалии, най-вече синдром на Даун.

Втора фетална морфология (18-23та гестационна седмица) – през този етап на бременността се преглеждат много по-обстойно всички органи и структури на плода. Важна част от този преглед е феталната кардиография, която има за цел да установи здравето и правилното развитие на сърцето на бебето. На този етап може да се огледа внимателно и развитото лице на плода, тъй като през първата фетална морфология това е трудно поради малките му размери.

При пропуснат биохимичен скрининг (БХС) в първия триместър от бременността, има възможност за извършването на късен биохимичен скрининг между 15-20та гестационна седмица, който обаче е с много по-ниска надеждност.

Трета (късна) фетална морфология (28-32ра гестационна седмица) – през този етап големината на плода постепенно нараства, което позволява откриването на някои по-редки или по-дребни структурни аномалии. От друга страна, някои дефекти могат да имат по-късна изява и да бъдат диагностицирани едва в трети триместър на бременността.

Допълнително предимство на ултразвуковото изследване между 28ма и 32ра гестационна седмица е извършването на високоспециализирани ехографски прегледи като Доплерово изследване. Чрез него се проследява кръвотокът в някои мозъчни съдове на бебето и пъпната връв. Целта е да се определи състоянието на плода и да се диагностицира евентуален недостиг на кислород (хипоксия) и/или анемия. Препоръчително е да се извършва при всяко посещение в рамките на женската консултация – от 28ма гестационна седмица, до края на бременността.

Как се извършва феталната морфология?

Всичко, което трябва да знаем за феталната морфология (2)

Феталната морфология се извършва при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема). При необходимост тя може да се извърши и трансвагинално (през влагалището), за да се огледат труднодостъпни зони.

Какво трябва да имате предвид преди да отидете на фетална морфология?

  • Ин витро бременност – датата на пункцията е важна, дори и при замразен трансфер. Тя се използва за датирането на бременността и изчисляването на риска от хромозомни заболявания.
  • Наследствени заболявания – добре е да сте информирани за наличието на наследствени заболявания в семейството, дали има деца, родени с аномалии и ако да, какви са те?
  • Предишни заболявания – ако имате предишни заболявания, е желателно да информирате за тях и да представите нужните документи и епикризи
  • Провеждани операции – при провеждани предишни операции, особено при злокачествени заболявания, е препоръчително да се носят съответните епикризи

Какво да направите, ако резултатите от феталната морфология показват повишен риск за аномалии?

Всичко, което трябва да знаем за феталната морфология (4)

Резултатите, получени при оценката на генетичните рискове, не е диагноза. Според изчисления риск, пациентките се делят на високорискови и нискорискови. На нискорисковите пациентки не се предлага допълнително изследване и те продължават рутинните си прегледи в Женска консултация. Високорисковите се подлагат на допълнителни изследвания за получаване на по-точни резултати. Тези изследвания биват инвазивни и неинвазивни.

Инвазивните изследвания са хорионбиопсия и амниоцентеза. Амниоцентезата налага извършването на пункция през коремната стена на бременната. Това води до голям риск от спонтанен аборт, както и до голям стрес. Друг проблем при това изследване е късният срок на провеждане – между 16та и 20та гестационна седмица.

В последните години неинвазивните пренатални тестове (НИПТ) заместват успешно инвазивните такива. Предимството на неинвазивните процедури е тяхната безопасност и висока чувствителност на получените резултати. Те могат да бъдат направени още в ранен етап на бременността – след 9та гестационна седмица. Основните хромозомни аномалии, за които се използва НИПТ, са синдром на Даун, Едуарс и Патау, при които е доказано, че точността на резултатите е над 99 %, тоест – с ниска вероятност за фалшив резултат.

Защо е важно да не се пропуска феталната морфология?

Високоспециализираните ехографски прегледи при специалист по фетална морфология са изследвания, които са препоръчителни за всяка една бременна жена. Независимо от нейната възраст, бременността може да носи риск от наличието на малформации, генетични дефекти и заболявания на плода.

Важно е обаче да се знае, че феталната морфология има своите ограничения. При нея могат да бъдат открити редица болести, но има и такива, които се проявяват след раждането или не са свързани с малформации на плода (метаболитни заболявания).

Къде може да направите фетална морфология?

Феталната морфология вече е достъпна на повече места в България, но е най-добре Вашият лекар да Ви насочи къде е възможно да се направи. Това обикновено е в медицински центрове в по-големите градове като София, Пловдив и Варна, където са и едни от най-добрите специалисти по фетална морфология.

За съжаление, в България феталната морфология не е включена в списъка с безплатни изследвания към здравната каса, а има пожелателен характер. Цената й варира между 120-260 лв. в зависимост от това дали бременността е едноплодна или многоплодна.

Кое е най-доброто решение при повишен риск от аномалии на плода?

Пренатест е първият в Европа и България неинвазивен пренатален тест, който открива с висока точност (99,8%) най-често срещаните генетични аномалии – синдром на Даун, Едуарс и Патау, както и някои дефекти, свързани с половите хромозоми. Извършва се в първокласна немска лаборатория LifeCodexx, като дава яснота на много ранен етап от бременността – още от 9та гестационна седмица.

Пренатест Ви дава възможност да избегнете рисковите инвазивни процедури и да си осигурите нужното спокойствие по време на бременността. Може да заявите своя Пренатест изцяло онлайн тук.