Цената на стандартния Пренатест в България се понижава

Пренатест, първият и единствен европейски неинвазивен молекулярно-генетичен тест за установяване синдромите на Даун, Едуардс и Патау, лансира версия Пренатест Експрес. Тя предоставя резултата от изследването по-бързо – само за седмица, съкращавайки напрегнатото очакване за своите пациенти. И двете версии на теста – Пренатест Стандарт и Пренатест Експрес, ще продължат да се обработват само в Германия според европейските стандарти за качество на медицинската услуга и защита на личните данни.

Въвеждането на експресната услуга ще даде възможност на българската пациентка да получи резултата от своя Пренатест в рамките на седем дни. Така компаниите Лайфкодекс и НМ Дженомикс отново демонстрират загриженост за своите клиенти, както и готовност за въвеждането на най-нови медицински технологии в интерес на гражданите на Европейския съюз. Партньорството между българската компания НМ Дженомикс и водещия доставчик на услугата за Европа – Лайфкодекс, скъсява разстоянието между българския пациент и медицинските услуги от най-висок европейски стандарт.

Денис Лапшов, мениджър Пренатална диагностика в НМ Дженомикс

Въпреки по-големите възможности, които новата версия на изследването предлага, цената на Пренатест Експресняма да бъде по-висока, напротив – ще се понижи спрямо тази на стандартния Пренатест до момента и ще бъде 2399 лв. Това ще позволи Пренатест Стандарт също да понижи своята цена с 24%, която от 1 февруари 2014 г. в България е 1899 лв., т.е. със 601 лв. по-ниска от досегашната.

Пренатест е първият в Европа и България неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за изследване на най-често срещаните генетични аномалии при плода – синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау. Той се извършва чрез вземане на майчина венозна кръв и без риск за бременната жена и бебето и дава възможно най-точния резултат много рано в хода на бременността, от 9-та гестационна седмица нататък. В допълнение към пакета от анализи, Пренатест определя и пола на детето – стъпка в разширяването на обхвата от изследването. Вече година след появата си, Пренатест застава стабилно на европейския пазар, определяйки неинвазивно (т.е. без проникване през коремната стена на бременната жена) най-честите тризомии при плода. Досега в Европа са извършени над 6000 анализа в диагностичната лаборатория Лайфкодекс (LifeCodexx) в Констанц, Германия.

С Пренатест Експрес, лабораторията Лайфкодекс оптимизира значително процеса по обработване на пробите и така скъсява времето за получаване на разултат до една седмица. Извършването на двата теста – Пренатест Стандарт и Пренатест Експрес става при стриктното спазване на високи стандарти за качество, както и насоките в Директивата за ин-витро диагностика (IVD) 98/79/EG. Двата теста са единствените в България, които притежават маркировка CE за анализ на данни – Pipeline (Prenatest DAP.plus).