ПРЕНАТАЛЕН ТЕСТ ЗА БАЩИНСТВО

Вече и българските пациенти може да организират  пренатални генетични тестове за бащинство. Тестът е подходящи за бъдещите родители, които са нетърпеливи и желаят да потвърдят кой е бащата на развиващото се бебе.

Какво представлява неинвазивният пренатален тест за бащинство?

Както подсказва и името неинвазивният пренатален тест за бащинство, не представлява риск за бебето и майката. Той дава възможност да бъде определен биологичният баща на плода още по време на бременността. Изследването може да се направи в много ранен етап – след 8-ма гестационна седмица. Тестът не крие риск за бебето, тъй като за анализа е необходима единствено кръвна проба от майката.

Докато жената е бременна в нейната кръв циркулира ДНК материал от плода, който може да бъде изследван с цел доказване на бащинство след 8-ма гестационна седмица. От предполагаемия баща се взима проба от букалната лигавица – натривка от вътрешната част на бузата и генетичните профили се сравняват. На тази база се изготвя доклад със заключение дали е установено или не е установено бащинство.

Какви са предимствата на теста?

  • Тестът е неинвазивен – не носи риск за плода, за разлика от другите пренатални тестове за бащинство, при които се налага амниоцентеза;
  • Може да се направи по всяко време от 8-ма гестационна седмица на бременността;
  • Гарантира надеждни резултати с точност над 99,9 %;
  • По желание може да бъде определен и пола на плода;
  • Докладът на резултатите е разбираем и лесен за интерпретация.

Как се извършва теста?

За извършването на изследването се използват най-съвременните молекулярно-биологични и биоинформатични методи, осигуряващи висока точност и надеждност на резултатите. ДНК материалът се изолира от предоставените проби, след което се извършва анализ на специфични генетични маркери и се прилагат биоинформатични алгоритми, специално разработени за определяне на бащинство. 

Пълната информация за процеса на изследване е публикувана в престижния научен журнал Genetics in Medicine.

Къде се извършва анализът на пробите?

Анализът за определяне на бащинство се извършва в DNA Diagnostic Center, Фейрфийлд, Охайо, САЩ. Лабораторията е лидер в областта на генетични изследвания за определяне на родственост и в сферата на криминологията. DNA Diagnostic Center е институцията с най-много сертификации за извършване на ДНК анализи в света.

Време за получаване на резултат: 10 работни дни след пристигане на пробата в лабораторията.

Проби за извършване на изследването: 2 епруветки от по 10 мл кръв от майката и 4 проби от устната кухина на предполагаемия баща. 

Защо е важно да се знае кой е бащата?

Потвърждаването на бащинството на детето е полезно по множество причини. На първо място при вписване на името на бащата в акта за раждане, бебето ще има легални правни и социални ползи, като социална сигурност, здравеопазване, право на наследство. Освен това, ако лекарите знаят кой е бащата на бебето, те ще могат да вземат по-точна фамилна анамнеза, което може да бъде от полза при диагностицирането на потенциални здравословни проблеми при бебето.

Цена: 3120 лв.

Заявка за извършване на изследването може да направите тук или като ни се обадите на тел. 02 865 01 06