Знанието и сигурността, които Пренатест може да даде, са безценни

-Антония Тодорова

Kакво почувства, когато разбра, че си бременна? Какви бяха първите емоции?

Първите емоции започнаха още преди да знам със сигурност, че съм бременна. Появиха се съвсем бегли признаци, които те карат да се надяваш. Следват  нетърпение, желание, колебание… Когато тестът показа втората много бледа черта, като че ли първата мисъл беше „Знаех си!“, а веднага след това се запитах дали е наистина. Когато на човек му се случи нещо силно и дълго мечтано, често го е страх да се зарадва, дори и да е напълно сигурен. Така че в началото си позволих съвсем плахо щастие.

Как реши да направиш Пренатест и какви бяха причините за това? Имаше ли конкретни показания?

При първата фетална морфология в 12-та седмица от бременността се установи наличие на маркер за хромозомна аномалия – обратен кръвоток в дуктус венозус (кръвоносен съд, доставящ богата на кислород кръв от плацентата до черния дроб на детето). Както ни обясниха по време на прегледа, находката се асоциира с хромозомни анеуплоидии, сърдечни аномалии или е вариант на нормата.

Не е лесно осмислянето на подобен тип новини. Дори и беглата възможност да има някакъв проблем с детето е ужасяваща за всеки родител. Затова лекуващият ни лекар ни насочи към пренателен тест, който да ни покаже дали видяното на ултразвуковия преглед се дължи на генетичен дефект или всичко с бебето е наред и този белег просто ще се израсне и отпадне с времето. Дори и за миг не сме се колебали дали да направим изследването. Още на следващия ден организирахме взимането на кръвната проба.

Защо избра да се довериш именно на Пренатест – първият неинвазивен пренатален тест в Европа и България?

От много години познавам Пренатест покрай работата си, така че за мен решението не беше трудно. Добре знам, че в медицината доверието към дадена технология се гради бавно, необходимо е да се натрупват доказателства за качество и те да се потвърждават през годините. В това отношение Пренатест беше правилният избор за нас.

Как се почувства, когато разбра, че бебето, което очаквате заедно със съпруга ти, няма генетична аномалия?

Никога няма да забравя обаждането, с което получих резултата си от Пренатест. Това беше единственият момент в живота ми, в който до такава степен ми трепериха коленете, че едвам ходех. Помня ясно ведрия глас от другата страна на слушалката, който ми извести, че с бебето ми всичко е наред. Щастието ми беше безгранично, не можех да си намеря място, искаше ми се да споделя радостта си с целия свят.

Как премина бременността ти след Пренатест?

Бременността ми беше изключително спокойна, а сигурно затова беше и лека. Много се радвах на растящия корем, чувствах се страхотно, бях активна през цялото време. Въпреки че почти цялата ми бременност премина по време на пандемията от COVID-19, което само по себе си беше предпоставка за стрес, мога да кажа, че духът ми беше силен и успях пълноценно да се насладя на този прекрасен период.

Как се промени животът на теб и половинката ти след раждането?

Промени се из основи и то в изцяло положителна насока! Бих описала майчинството като гарантирана доза концентрирано щастие за цял живот. Не мога да сравня усещането с нищо друго до този момент.

Какво би посъветвала бъдещите майки, които в този момент са обезпокоени дали всичко с бебето им е наред и се колебаят какво изследване да направят?  

Да не се оставят на безпокойството, да търсят решения и отговори  – знанието и сигурността, които Пренатест може да даде на бъдещите родители, са безценни.