Безспорно бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена. Той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на майката и правилното развитие на бебето. Един от методите, установяващи генетични аномалии при развитието на плода е именно амниоцентезата.

Какво е амниоцентеза?

Какво е амниоцентеза?

Амниоцентезата е инвазивна процедура, при която с помощта на тънка игла, прокарана през коремната стена на бременната, се извлича малко количество от амниотичната течност, в която се намира бебето. Тази течност, съдържаща клетки от бебето, се изследва за генетични мутации, давайки ключова информация за здравето и развитието на плода.

Амниотичната течност представлява безцветна течност, намираща се в околоплодния сак – мястото, където е разположен плода. Тя се състои основно от вода, но съдържа също и протеини, въглехидрати, липиди, урея и др. Благодарение на амниотичната течност, плодът е в състояние да се движи свободно и да обменя вещества с майчиния организъм.

Кога се прави амниоцентеза?

Амниоцентезата обикновено се извършва между 15та и 19та гестационна седмица. По-ранната амнииоцентеза е обвързана с по-висок риск за усложнения.

В редки случаи процедурата може да бъде извършена и след 32-ра гестационна седмица. Това се случва, за да се установи дали белите дробове на плода са достатъчно развити, за да диша нормално при евентуално раждане.

Какви са причините за извършване на амниоцентеза?

  • висок риск от раждането на дете с хромозомни аномалии (синдром на Даун, Едуарс и Патау), установен чрез биохимичен скрининг
  • наличие на ехографски находки, които показват съмнения за дадена хромозомна аномалия
  • предишна бременност с установена хромозомна аномалия или дефект на невралната тръба
  • фамилна история за генетично заболяване при някой от родителите или семейството
  • по-голяма възраст на майката

Амниоцентезата може също така да се направи за изследване на: дефекти на невралната тръба; определяне на кръвната група и изследване за анемия или хемолиза на плода; изследване за фетална инфекция; отстраняване на определено количество околоплодна течност при полихидрамнион (многоводие).

Как протича процедурата?

Чрез ултразвуково изследване се локализира бебето, плацентата, околоплодните води и най-доброто място за извършване на пункцията. След почистване на корема под постоянно ултразвуково наблюдение, лекарят въвежда тънка игла в амниотичната кухина без да докосва плода или други органи в коремната кухина. Изтеглят се около 20 мл околоплодна течност, като понякога може да се наложи да се направят две пункции, особено ако бременността е многоплодна.

Болезнена ли е процедурата?

По време на процедурата няма болка, а само лек дискомфорт, когато иглата пробива кожата и когато тя преминава през перитонеума. След порцедурата е възможно пациентката да има слаби болки, контракции и леко вагинално кървене.

Възстановяване след амниоцентеза?

Болките след процедурата много бързо отшумяват и нормалните ежедневни дейности могат спокойно да продължат. Понякога възстановяването може да отнеме няколко дни, в които се препоръчва пълен покой.

Какви рискове крие амниоцентезата?

Амниоцентезата като инвазивна процедура крие своите рискове. Сред тях са:

  • Загуба на бременността – амниоцентезата, извършена през втория триместър на бременността крие риск от спонтанен аборт, който се равнява на около 0,1 до 0,3%. Степента на риска се влияе и от други фактори като напредване на гестационната седмица и многоплодна бременност.
  • Нараняване на плода – по време на процедурата е възможно бебчето да се раздвижи и да бъде засегнато от иглата. Тези случаи са редки.
  • Изтичане на околоплодната течност – малко количество от околоплодната течност може да изтече през влагалището след амниоцентеза. Обикновено това изтичане спира в рамките на няколко дни и не представлява сериозен риск за бременността.
  • Инфекция – в редки случаи амниоцентезата може да предизвика вътрематочна инфекция. По-сериозен риск от процедурата има, когато бременната има хепатит С или ХИВ, тъй като инфекцията може да се предаде на бебето.
  • Имунна реакция – рядко след процедурата е възможно кръвните клетки на бебето да навлязат в кръвта на майката. Ако тя е с отрицателен резус фактор – (Rh), a то с положителен резус фактор (Rh+), организмът на майката започва да произвежда антитела, насочени срещу кръвните клетки на плода. При такъв случай, след процедура на майката се инжектира Анти-D-гама имуноглобулин за профилактика на образуването на антитела.

Амниоцентеза или хорионбиопсия?

Друг метод за пренатална диагностика е хорионбиопсията. Тя се извършва на по-ранен етап от бременността – 10-13та гестационна седмица. При процедурата се взима тъкан от хориона (околоплодна обвивка), която се изследва за генетични заболявания. Предимството на хорионбиопсията е по-ранният срок на извършване, което дава възможност за навременно реагиране при наличието на вроден дефект при плода.

Къде може да направите амниоцентеза?

Препоръчително е процедурата да се извърши от лекари специалисти в медицински центрове в по-големите градове като София, Пловдив и Варна.

Кога излизат резултатите от амниоцентезата?

Резултатите от амниоцентезата излизат след различен период от време. При ДНК анализ това отнема до 3-4 дни, а при цитогенетичен анализ са необходими повече от 2 седмици. С тази процедура синдромът на Даун се открива в 99% от случаите – тоест с много висока точност.

Каква е цената за извършване на амниоцентеза?

Ако сте здравно осигурени, процедурата се поема изцяло от здравната каса. Това не е валидно за частните болници, където извършването на амниоцентеза се заплаща допълнително, като обикновено цената варира между 300 и 600 лв.

Може ли амниоцентезата да бъде избегната?

Може ли амниоцентезата да бъде избегната?

Отговорът е ДА. С напредването на медицина на бъдещите родители се предоставят все повече възможности за лечение и профилактика.

Вече съществуват алтернативи на амниоцентезата, с които е хубаво да бъдат запознати всички бъдещи майки. Това са именно неинвазивните пренатални тестове (НИПТ), които предоставят безопасна и безболезнена пренатална диагностика. Те не крият никакви рискове за плода, като за направата им е необходимо единствено кръвна проба от майката. Освен това PrenaTestсе характеризират с много висока точност и чувствителност на резултатите, които излизат в много кратък срок – от 3 до 7 работни дни.

Единствено след положителен резултат от НИПТ на бременната жена се препоръчва извършването на амниоцентеза с цел потвърждаване на диагнозата и гарантиране наличието на генетичен дефект. Ако имате още въпроси свързани с процедурата амниоцентеза може да прочетете и друг наш материал, той съдържа в себе много въпроси и отговори.

Пренатест или амниоцентеза?

В България първото неинвазивно пренатално изследване е PrenaTest. То отговаря на най-високи европейски стандарти за качество и има точност 99,8 %.

Тестът позволява на много ранен етап от бременността (още в 9та гестационна седмица) да се разбере дали плодът ще се роди със синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуарс или някой от дефектите, свързани с половите хромозоми.

PrenaTest e препоръчително изследване, вече навлиза широко в акушеро-гинекологичната практика като предпочитан метод пред инвазивните процедури (амниоцентеза и хорионбиопсия), които често са необосновани. Благодарение на PrenaTest загубата на здрави бебета всяка година, вследствие на тези процедури, може да бъде избегната.

Осигурете си нужното спокойствие за здравето на Вашето бебче, като заявите PrenaTest изцяло онлайн ТУК.