Националният скринингов комитет на Великобритания препоръча внедряването на неинвазивните пренатални тестове (НИПТ) като част от действащата Скринингова програма за фетални аномалии към Националната здравна служба.

Към момента във Великобритания на всички бременни жени се предлагат стандартните комбинирани тестове за първи и втори триместър от бременността. Ако резултатът от тези изследвания покаже висок риск от хромозомна аномалия се провежда амниоцентеза. Вследствие на тази процедура на острова всяка година около 350 бременности завършват с аборт, а 1 000 жени развиват тежки инфекции.

Според новите препоръки на всички бременни, при които се установи риск от хромозомни аномалии (синдром на Даун и синдром на Едуардс или Патау) по-висок от 1:150, ще се предлага НИПТ вместо амниоцентеза.

Болницата Great Ormond Street Hospital определи новия проект като „най-вълнуващата иновация в грижата за бременността за последните десетилетия“.

Специалистите напомнят, че паралелно с внедряването на теста ще бъде необходима и информационна кампания сред акушер-гинеколозите и бъдещите родители по отношение на новите възможности и приложимостта на теста.