Когато лекарят потвърди (след направени кръвни изследвания) емоцията беше н-е-з-а-б-р-а-в-и-м-а.

-Валентина Дичкова

Какви емоции изпита, когато видя двете чертички на теста за бременност?

Това беше най-вълнуващият момент за мен, тъй като именно тези две чертички бях дълго чакани, много изстрадани и много желани. Разбира се първоначално много се развълнувах, после ме обзе страх дали наистина тестът е положителен, тъй като чертичката беше много бледа, но когато и лекарят потвърди (след направени кръвни изследвания) емоцията беше н-е-з-а-б-р-а-в-и-м-а. Една такава радост и щастие изпълват душата ти, трепет и вълнение те обземат, мислите ти препускат с бясна скорост в различни посоки, започваш да мислиш за следващи стъпки и сякаш светът става друг, ти вече си друга.

Какво те подтикна да се довериш именно на Пренатест – първият НИТП в Европа и в България, имаше ли конкретни медицински причини?

За миг не съм се усъмнила дали точно на Пренатест да се доверя или на други подобни тестове. Четох доста, проверявах и сравнявах, но в крайна сметка момичетата от НМ Дженомикс спечелиха доверието ни от първата среща с тях. Изключително коректни и деликатни, безкрайно отзивчиви и търпеливи, с готовност да отговорят на всички въпроси.

Конкретна (медицинска) причина да се насоча към теста нямаше, но с оглед напредването на възрастта и собственото ни спокойствие с партньора ми бързо взехме решението да направим изследването. Пренатест никога не е излишен, без значение има ли индикации за генетичен дефект или не.

Как премина комуникацията с консултантите на Пренатест и самият процес на пробовземане?

Комуникацията с консултантката, която ни пое, беше на изключително високо ниво. Още от първата ни среща за нас стана ясно, че тя е добре подготвена и запозната със същността на изследването. Обсъдихме подробно всички детайли, получихме отговори на всичките си въпроси и като отчетохме високия процент сигурност от Пренатест за нас не беше трудно да вземем решение и да се доверим на немското качество на теста.

Защо предпочете, заедно с Пренатест, да направиш и изследването Джийн Сейф – единственият пренатален тест, който изследва и открива аномалии в единични гени?

Спряхме се на това решение точно затова, че Джийн Сейф открива аномалии в единични гени и е единственият тест в България, който установява опасни проблеми като скелетни малформации, сърдечни дефекти, глухота, дори умствени нарушения и заболявания като епилепсия.

Джийн Сейф взима под внимание и напредналата възраст на бащата (40+) като рисков фактор за появата на сериозни генетични състояния. Преди да бъде извършено изследването, беше ли запозната с тези състояния/заболявания?

И двамата с партньора ми бяхме наясно, че с оглед възрастта, рисковете са много по-големи от тези при по-младите двойки, но не бяхме запознати с конкретика. Когато получихме пълна и изчерпателна информация по въпроса какви точно състояния и заболявания покрива GeneSafe, се убедихме на секундата, че ще се доверим на Джийн Сейф Възрастов риск.

Как премина бременността ти след резултатите от Пренатест и ДжийнСейф?

Бременността ми беше един прекрасен период, в който разбира се имаше и не малко тревоги, но във всеки момент на трудност или притеснение с партньора ми се връщахме към получените от генетичните изследвания резултати и се окуражавахме взаимно с това, че бебчето ни ще е напълно здраво. А от това по-важно няма, колкото и банално да звучи! Здравето на всяко дете е най-същественото нещо в живота на родителите му!

Информацията, която получи от двете изследвания, беше ли на ниво и удовлетвори ли твоите изисквания?

Категорично ДА. Получената информация беше на много високо ниво, поднесена по достъпен и разбираем начин и даваща отговор на всички наши въпроси. Резултатите от Пренатест станаха готови за 5 дни, а резултатите от ДжийнСейф пристигнаха за по-малко от 2 седмици – може би на десетия ден, не мога да се сетя с точност. Така в рамките на по-малко от 14 дни имахме подробна информация как се развива малкото човече в мен.

Смяташ ли, че бременните жени в България са достатъчно запознати с предимствата на пренаталните генетични изследвания, които осигуряват пълно спокойствие през 9-те месеца?

Честно казано по-скоро бих казала НЕ, но се надявам с времето все повече да се дава гласност по темата и този тип изследвания да се популяризират все повече и повече. Сайтът на Пренатест изобилства от подробна и много ясно написана информация по темата,аз лично я изчетох с огромно любопитство и научих изключително важни неща за пренаталното развитие на бебчето. Това са неща, с които всяка майка трябва да бъде запозната, защото колко по-образована е по темата,толкова по-малка е вероятността някой да я обърка и сплаши с грешна информация. Пренаталните изследвания наистина са

Какво би посъветвала бъдещите майки, които се тревожат дали бебчетата им се развиват нормално и искат да разберат какво се случва с тях?

Несъмнено бих им препоръчала да потърсят мнението на компетентните специалисти в областта и да се доверят на Пренатест и на Джийн Сейф. Няма да съжаляват, гарантирам. Даже ще намерят верни приятели, които се опитват, подавайки ръка на бременните мами в най-важния за тях момент, да допринесат за това в България да се раждат здрави и щастливи бебчета. Невероятно е да срещнеш подкрепа в такъв момент.