Пълното спокойствие идва с Пренатест, пълното щастие – с раждането!

-Йоанна Драгнева

Йоанна, наскоро дъщеричката ти АннМари навърши годинка, а това беше повод да споделиш с почитателите си в социалните мрежи емоциите и вълненията от появата ѝ, а и от бременността преди това. С какво ще запомниш този период?

В онзи момент си мислех, че периодът на бременността е най-щастливият в моя живот. Оказа се, че пълното щастие започва от раждането. Никога няма да забравя, колко се развълнувах, когато чух първия и плач и когато я прегърнах за първи път! Това усещане не може да се опише с думи!

Направила си неинвазивен пренатален тест (НИПТ) още в началото на бременността, каква беше причината за това?

Така е. Като бъдещи родители за първи път и не чак толкова млади, съвсем нормално беше да се притесняваме дали всичко с нашето чакано бебе ще бъде наред. Напоследък има все повече медицински данни, че при първа бременност след 30 години рисковете за генетични аномалии при детето са много по-високи. Въпреки, че и по двете родови линии нямаме информация за такива, дълго обмисляхме дали да направим пренатален генетичен тест.

В крайна сметка взехме решение да не стоим в неведение 9 месеца и при първата възможност още в 10 седмица от бременността направихме Пренатест. Трябва да си призная, че тези седем дни, през които чакахме резултатите, бяха най-мъчителните за мен. Наистина много се притеснявах дали тестът ще покаже наличие на някой от най-често срещаните синдроми като Даун, Патау или Едуардс, но си казах, че го приемам каквото е. За наша огромна радост резултатите бяха добри и си отдъхнахме. Освен това получихме и още една радостна новина – разбрахме и пола на бебето още тогава.

Как избра да се довериш именно на Пренатест – първият НИПТ не само в България, но и в Европа?

Доверихме се на познат лекар, който от години работи в сферата на генетичната медицина. Много вярвам на българи, които са се доказали в чужбина, а тази материя е изключително сериозна. Бях впечатлена, че пробата само се взема в България и веднага се изпраща в Германия в сертифицирана лаборатория, където се провеждат анализите на Пренатест.

Изследванията се правят от германски специалисти, а както се шегуваме вкъщи „немското качество си е немско качество“. Занем, че там компромис и грешка няма. Пренатест наситина е иновативен и вече доказал се в Европа и предпочитан от много бъдещи родители.

Как протече бременността ти след като заедно със съпруга ти получихте добрата новина от Пренатест?

Протече в непоклатимо спокойствие, че всичко с бебето е наред, а това е най- важното за бъдещата майка и семейството.

Какво би посъветвала бъдещите майки, които изпитват тревога преди появата на детето си?

Ако има нещо, което ги притеснява, да не се колебаят и да направят каквото е необходимо, за да разберат реалното състояние на детето. Съвременната медицина вече дава  много възможности за информация за здравето на бебетата още преди да се родят.

Как изглежда животът на вашето семейство година след появата на бебето, какво се промени и какво да очакват бъдещите родители?

Нашето семейство вече е цяло!  Имаме късмет, че ни се „падна” много кротко и послушно дете и това ни дава възможност да се придържаме към дневния си режим. С всеки следващ ден се изненадваме колко много е пораснала, как е усвоила ново умение, което е удивително и ни прави много щастливи!Радваме се на всяка малка крачка, помахване с ръка. А иначе с бебе винаги трябва да си подготвен и за неочаквани неща, защото колкото и да планираш, винаги ще се намери нещо, което да те изненада.