Спокойствието по време на бременност няма цена

Спокойствието по време на бременност няма

Мирена Керезова, София

Всички лекари повтарят на бременните, че трябва да са спокойни през 9-те месеца очакване. Не всички жени обаче успяват да го постигнат. Аз съм една от тях, заради проблемите, които имах преди да забременея с дъщеря ми.

Моята първа бременност беше през 2017 г. Тогава нямах приятелки с деца и не знаех почти нищо по темата. Разбрах, че съм бременна рано и отидох на преглед, с който установиха, че “има нещо”. Но за нас това означаваше, че съм си бременна с жив плод. Нямах идея, че до момента на около 8-ма седмица, когато могат да се чуят тоновете на плода, реално нещата са много несигурни. А когато дойде въпросната седмица, се оказа, че плодът няма тонове и се налага да направя аборт.

Беше много трудно да възприема всичко това – защо се случва, каква е причината, аз ли съм направила нещо, имам ли проблем…?

Уви, никой не ти дава отговор. Получих само уклончивото “може да е от всичко”, което далеч не ме успокояваше.

След като го преодоляхме, решихме, че сме готови да опитаме отново. Мислехме, че ще стане като първия път – бързо и лесно. Но ни отне 3 години, за да забременея с дъщеря ни, която сега е на 1 година и 8 месеца.

И дойдоха щастливите две чертички, нямаше никакви индикации за проблеми, но в моята глава стоеше случилото се предишния път. Имах много притеснения дали всичко е наред, дали пък първият път не е било генетичен проблем…?

Дори не можех да се зарадвам искрено.

Тогава решихме, че няма как да понесем тази тревога 9 месеца и е нужно да направим нещо, за да сме по-спокойни и сигурни.

И намерихме отговора в съвременната медицина и пренаталните изследвания – тогава мислех, че всички се казват Пренатест, но бързо разбрах, че не е така. Направихме подробно проучване на компаниите, които предлагат тези изследвания у нас. Така се спряхме на оригиналния Prenatest, който се прави от НМ Дженомикс.

Избрахме класическите варианти на генетичните изследвания, които дават информация за наличие на Синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуардс и дефекти, свързани с половите хромозоми. След проучването онлайн говорихме с екипа, за да ни консултират лично.

Бях изключително впечатлена от детайлната информация и милото обслужване, което получихме. Проявихме интерес към най-обширния вариант и съответно най-скъп, но ми обясниха, че в седмицата, която съм, вече няма смисъл от него, защото част от заболяванията, които идентифицира, водят до смърт на плода в ранна бременност. Това ми показа, че съм избрала компания, за която Пациентът е на първо място, а не печалбата. И автоматично спечели доверието ми.

Последва вземане на пробата, а процесът беше придружен с допълнителна информация, подписване на договор, заплащане и съответните финансови документи, което е изключително важно, когато правиш такъв тип изследвания.

И ето че изминаха около 5 дни, когато на имейла ми пристигна резултатът. Това беше моментът, в който почувствах облекчение, зарадвах се истински за бременността си и успях да си отдъхна, че всичко ще бъде наред.

Следващите месеци определено бях доста по-спокойна.

Не тръпнех и не се притеснявах за феталните морфологии и за всеки преглед. От тогава, с ръка на сърцето, препоръчвам на всички мои приятелки, да си направят такова изследване, защото няма по-безценно нещо от това да си спокоен.

Затова и избрах отново Prenatest, когато забременях със сина ми, година и два месеца след като родих. Тази бременност обаче беше много по-различна от предишната и беше придружена с проблеми  още от самото начало. В 6-та седмица получих силен кръвоизлив, в следствие на отлепяне на плодния сак. Това е нещо, което често се случва, но не в такъв размер. При мен плодният сак беше отлепен около ⅔.

Така се започна с едни прегледи всяка седмица, без категорична информация какво ще се случи. Никой не ни даваше отговор дали ще се задържи или не, дали това отлепяне може да доведе до увреждания за плода или не. Очакваше се до 12-13 седмица или да се оправят нещата или бременността да прекъсне.

И ето, че дойде 12-та седмица, кървенето спря, а отлепянето почти не се забелязваше. Лекарите ми дори бяха леко изненадани от положителното развитие.

При бременността ми с Алина изобщо не ходих на фетална морфология в 12-13 седмица, но сега, заради рисковете за плода, ми препоръчаха първо да направя нея, а след това генетичните изследвания, за да знаем, че всичко физиологично е наред.

Притесненията ни този път бяха големи, защото около 6-7 седмици живяхме в неизвестност дали ще имаме второ дете или не, дали тези проблеми ще му се отразят…

Решението ни отново да направим пренатален тест изобщо не подлежеше на обсъждане или размисъл. По-скоро сега се замислихме дали да направим по-детайлни изследвания, за да сме по-спокойни. Компанията за нас беше ясна – Prenatest.

За стандартните изследвания отново избрахме пакет Премиум, а след подробна консултация с екипа на Prenatest решихме да направим и изследването Джийн Сейф за широк спектър от генетични аномалии, които не се включват в стандартните скринингови изследвания.

Това, което помогна да се убедим да направим този обширен тест не е само притеснението ни дали всичко с бебето ще е наред след проблемите в началото, а и това, че едно подобно изследване дава информация за детето, която не се променя за цял живот. Например, ако открием, че е носител на ген за муковисцидоза, това не значи, че ще е болен. Но крие риск за неговите деца, съответно не е добре бъдещата му жена също да бъде носител и т.н.

Така още на деня след феталната морфология отново отидохме в Prenatest, за да направим изследванията. Отново на 5-я ден от пробата получих имейл с готовите резултати от Prenatest. Докато отварях системата за резултати сърцето ми щеше да изскочи, но с огромно облекчение разбрах, че бебето ни няма увреждания. Седмица по-късно получихме и резултатите от Джийн Сейф, които изглеждат доста по-сложни на пръв поглед. Но веднага след това дойде и анализът от НГЛ и прочетох становището, което казваше, че няма данни за увредени гени – нито заболявания, нито носителство.

Този път облекчението беше още по-голямо, от предишния, защото имахме реални притеснения как се е развил плодът.

Бременността ми изобщо не продължи розово, случиха се какви ли не още проблеми и трудности, но истината е, че всички тези изследвания ми даваха надежда, че бебето ми е здраво!

Моят пример е доказателство как едно съвременно изследване може да донесе реална полза за родителите, дори и при положителна развръзка. Спокойствието и сигурността през месеците на очакване са съществени, особено когато имаш основания за съмнения. Напълно вярвам в модерната медицина и в информираните решения, за това искрено мога да препоръчам Prenatest.