Slide
Пренататко
baners_Prenatest - Mobile

„Бременността е емоционален период и за бащите“

А емоциите завладяват автомобилния инженер Благовест Тодоров от София още в първия момент, когато научава, че му предстои да стане баща. Радостта на Благовест и съпругата му през деветте месеца не успява да бъде помрачена нито от обхваналата света COVID-19 пандемия, нито от съмненията на лекарите за генетична аномалия при бебето в ранен етап от бременността. Вижте разказа на Благовест за това как Пренатест помага на семейството му да остане спокойно, докато очаква първородната си дъщеря, и как появата ѝ преобръща целия им живот.

„Бременността е емоционален период и за бащите“

Благо, каква беше първата ти реакция, когато разбра „благата вест“, че ще ставаш баща?

Много се зарадвах, разбира се! Ако трябва да съм честен обаче, бях и малко притеснен дали всичко, което ни предстои, ще премине по най-добрия начин.

Как преминаха деветте месеца? Какви бяха емоциите и тревогите, които изпитваше по това време?

Бременността е доста емоционален период и за бащите. Аз по-скоро се стараех да не се поддавам на тревоги, исках да бъда опора на съпругата ми и да поддържам спокойствието в семейството. Все пак спокойствието по време на бременността е най-важно (вие от Пренатест разбирате най-добре това).

Защо със съпругата ти решихте да направите Пренатест, имаше ли конкретна медицинска причина?

Да, имаше такава причина. На един от ултразвуковите прегледи лекарите видяха маркер за хромозомен дефект. Обясниха ни, че е много вероятно бебето още да е много малко и този проблем да отпадне с времето, но ние искахме да сме сигурни и затова решихме да направим теста. Не съжаляваме, за което. Това ни даде спокойствие и увереност, че чакаме здраво дете.

Какви бяха резултатите от теста?

Резултатите бяха отрицателни за всички изследвани генетични аномалии. Наред с добрите резултати, научихме и още една прекрасна новина, а именно, че бебето, което чакаме, е момиченце.

Със сигурност тези резултати са били голямо облекчение за теб и съпругата ти. Как се почувствахте след като ги получихте?

Чакахме с нетърпение да чуем добрите новини и беше голямо облекчение и за двама ни, когато получихме резултатите. Успокоихме се и продължихме да очакваме нашето момиченце щастливи и уверени в доброто, което ни предстои.

Защо се доверихте именно Пренатест – първият неинвазивен пренатален тест (НИПТ) в Европа и България?

Съпругата ми знаеше повече за изследването. Като професионалист в сферата на клиничните проучвания, тя е наясно с технологията на подобен тип тестове и има добра преценка за надеждността на получените резултати.

Когато разбрахме, че трябва да направим НИПТ, въпреки познанията си, тя чете още доста по въпроса. След като обсъдихме всички варианти на българския пазар, решихме да се спрем на Пренатест, защото е най-утвърден в сферата си.

Как продължи очакването на бебето след Пренатест?

След Пренатест очаквахме бебето в много спокойна атмосфера. Съвсем накрая отново имаше известно напрежение, тъй като жена ми преноси с повече от седмица, но като цяло периодът беше много приятен за нас.

Какво се промени в живота на семейството ви с появата на бебето?

С нас неизменно вече е едно малко човече, което е най-големият ни източник на радост. Интересно е, че се роди само преди три месеца, а имаме чувството, че е била с нас цял живот. Това чувство е невероятно и не може да се опише.

Как изглежда днес ежедневието ти на татко?

Заради ситуацията с COVID-19 ми се налага да работя от вкъщи, което в моя случай е бонус, защото ми позволява много по-пълноценно да участвам в грижите за бебето. Радвам се, че мога да виждам пред очите си как малката расте в тези първи месеци. Страхотно е да наблюдавам как всеки ден се променя, опознава света и научава нещо ново.

Благовест Тодоров