Здравето на децата ни е наша мисия и отговорност, още преди раждането им…

– Силвия Костова

Каква емоция изпита, когато разбра, че си бременна? Какви бяха първите мисли, които ти дойдоха на ум?

Бременността беше желано събитие в живота ни. Вълнението, когато разбрах, че съм бременна беше голямо и въпреки че беше очаквано, в първите дни постоянно се питах „Наистина ли се случва?!“. Изпитвах огромен прилив на щастие и може би за първи път се сблъсках с усещането „ да ти бъде трудно да го опишеш с думи“. Първите ми мисли бяха, че животът ни поема в изцяло нова посока и тотално ще се промени. Имаше обстоятелства, които се появиха в първите няколко седмици от бременността и ни накараха да бъдем по-смирени в радостта и емоциите си, което за мен беше и първият по-сериозен урок по търпение. За щастие всичко се разви благоприятно.

Защо реши да направиш Пренатест – имаше ли конкретни медицински показания?

Още преди да забременя знаех за Пренатест и бях взела решение, че когато моментът настъпи, със сигурност ще го направя. Работя в сферата на здравеопазването, като известно време фокусът ми на работа беше в направление бременност. Имах въможността да почерпя от опита на много бременни жени, благодарение на което бях добре информирана. При мен нямаше на лице рисков фактор, който да препоръчва извършането на такова изследване, но бях подготвена, че това не винаги е гаранция, че бебето няма да бъде с аномалия. Запозната съм със случаи на семейства, от различни възрастови групи, в които се раждат деца със сндром на Даун, без да е имало никакви видими показания за това, по време на бременността. Знаех, че ако искам да бъда сигурна и спокойна, не мога да разчитам само и единствено на стадартните методи, които се прилагат за проследяване.

Защо избра да се довериш именно на Пренатест – първият и най-точният неинвазивен пренатален тест в Европа и България?

Знаех, че ако искам да имам точна информация трябваше да избирам между амниоцентеза или неинвазивен пренатален тест. Бях решила, че няма да правя биохимичен скрининг, тъй като не бих могла да се доверя на изследване, което се прави на стаистическа основа, особено когато се касае за здравето на детето ми. Амниоцентезата също не беше вариант, защото е свързана с известни рискове от усложнения, които предпочитах да избегна, самата процедура е неприятна, а и се прави по-късно. Много се радвам, че бременността ми се случи в момент, когато медицината вече предлага много по-точни и безопасни възможности за изследване, които могат да бъдат направени още в първите седмици.

Пренатест беше изследването, което масово правеха бременните жени в обкръжението ми. Получих много положителна обратна връзка от различни места. За други подобни тестове срещах доста противоречиви мнения. Като човек, който се опитва да бъде добре подготвен, когато взема решение за здравето си, отделих време, за да направя и собствено проучване. Знаех, че това е първият такъв тест в България, но за мен беше много важно да разбера, че услугата е запазила високото си качество през годините. Една от водещите причини да се спра именно на него беше и това, че се извършва в Германия. Направих консултации в няколко различни фирми и от екипа на Пренатест получих най-подробна и коректна информация, бяха изключително подготвени. Услугата попада в по-висок ценови сегмент, но пък е много комплексна. Всичко е много добре организирано и помислено, така че да бъде в улеснение на пациента и да има пълна проследяемост. Получих резултатите си дори по-рано от обявения срок и ми бе предоставена възможност да получа и допълнителна консултация с генетик. При следваща бременност без смнение пак бих направила Пренатест.

В кой период от бременността направи Пренатест?

Исках да го направя още в 9-10-та седмица, но поради здравословни причини нямах тази възможност и се наложи да изчакам до 12-та. Според мен е много важно родителите да имат тази информация, колкото е възможно по-рано. С всеки изминал ден бременната жена свиква все повече с мисълта, че в нея расте нов живот, създават се привързаността, очакването. Новината за това, че детето ти ще бъде с генетична аномалия вероятно е много шокираща, особено ако бъде получена в момент, когато бременността вече е напреднала и до момента не са били на лице никакви съмнения.Такива събития изискват вземането на важни решения, които със сигурност биха били по-безболезнени, ако семейството има това знание още в самото начало.

Как се почувства, когато разбра, че бебето, което очаквате заедно със съпруга ти, не е носител на генетичен дефект?

Въпреки че подходих със спокойствие и вяра, че всичко ще бъде наред, във времето, в което очаквах резултата си постояно се прокрадваше притеснението и съмнението, че може и да не е така. Когато видях черно на бяло отрицателните резултати си отдахнах и бях щастлива, че се потвърдиха първоначалните ми усещания, че бебето ще бъде момиче.

Как премина бременността ти след новините от Пренатест?

За щастие имах лека бременност. Освен моментът на напрежение от очакването на резултата от Пренатест, след това всичко беше спокойно.

Как се промени животът на теб и половинката ти след раждането?

Започваш да живееш нов живот. Ежедневието ти се променя, навиците и приоритетите ти стават други, ти самият се променяш, израстваш и постоянно се учиш да надскачаш себе си. Не случайно казват, че децата могат да ни научат и да ни припомнят много неща, стига да сме достатъчно наблюдателни. В живота ти има от всичко по много, смях, радост, сълзи, умора, притеснение и едно безгранично щастие и обич.

Какво би посъветвала бъдещите майки, които в този момент са обезпокоени дали всичко с детенцето им е наред и се чудят какво изследване да направят? 

Нека да четат, да питат, да се информират и да бъдат по-активни във вземането на решения. За съжаление се оказва, че лекарите не винаги успяват да дадат досатъчно и коректна информация на бременните и понякога нещата остават в наши ръце. Живеем във време, в което разполагаме със страшно много информация и възможни канали за комуникация, от където да почерпим опит и знание. Здравето на децата ни е наша мисия и отговорност, още преди раждането им. Нека нямат колебания, че извършването на Пренатест може би е едно от най-добрите решения, които могат да вземат, за да са сигурни, че се доверяват на качествена услуга и получават своевременна и точна информация за здравето на бебето, което очакват.