Щастието да дариш живот!

-Теодора Велинова

Представяме Ви г-жа Теодора Велинова в една от най-важните роли, която може да има една жена в живота си – тази да бъде МАЙКА!

За трепетите и вълненията по време на бременността, за подкрепата и доверието, за по-добрата здравна култура, за смисъла, който носят децата в живота ни и мисията, която ние имаме като техни родители!

Сърдечни благодарности на г-жа Велинова затова, че се довери на Пренатест през бременността си, както и за отзивчивостта да сподели и даде св

Екипът на Пренатест България

Бременността е най-женското време за една жена. Освен това, че бременната жена сияе и блести по специален начин, това е моментът, който я променя и я прави по-зряла и по-отговорна. Бихте ли описали какво е за Вас майчинството и как то промениживота Ви?

Според мен животът на една жена може да бъде разделен на две основни части, преди да стане майка и след това. Майчинството преобръща целия свят не само на жената, но и на цялото семейство, в което се появява нов член! Отговорностите и приоритетите се променят, изведнъж всичко започва да се върти около едно малко безпомощно създание, което трябва да бъде отгледано ивъзпитано като отговорен и разсъдлив човек.

За себе си мога да кажа, че се гордея с много неща в живота си, но като че ли най-горда се чувствам с това, че успях да стана майка!

Винаги съм била организиран и подреден човек, но след двете деца в ежедневието ми присъства един приятен хаос, за който полагам огромни усилия, за да не излезе извън границите на нормалното. Появиха се много нови задължения и съзнанието ми, времето и усилията ми са насочени изцяло към отглеждането и възпитанието на Филип и София.

Въпреки че всяка бременност е уникално преживяване, със сигурност след 1-вата „репетиция“ сте се чувствала много по-подготвена за това, което предстои. Бихте ли споделили с какво беше по-различна втората Ви бременност?

Съвсем нормално е вече един извървян път да не поднася нови изненади, но дори и при първата ми бременност…

…благодарение на съпруга ми Д-р Ангел Енчев, аз не почувствах страх и притеснения от непознатото и от това, което ме очаква! Ангел е изключително протективен и не допусна и за момент аз да бъда притеснена, несигурна или уплашена.

Не е пропуснал контролен преглед и винаги внимателно е отговарял на всички въпроси, които са ме вълнували. Впоследствие разбрах, че 9 месеца не е спал от притеснение! В съзнанието на един лекар могат да се появят много неприятни сценарии, именно поради знанията и опита, които притежава. Единствената разлика при двете ми бременности беше, че при втората ми ставаше много лошо почти до четвъртия месец, но за щастие и двете преминаха спокойно, без изненади и усложнения.

По време на втората Ви бременност избрахте да направите Пренатест. Как взехте решение? Имахте ли някакво основание за притеснение или избрахте да заложите на профилактиката и превенцията?

Профилактиката и превенцията са неизменна част от пътя на доброто здраве, по който всеки един здравомислещ човек трябва да поеме!
Доктор Марина Михова предложи да направим Пренатест, обясни ни какви са плюсовете му и ние веднага приехме. Истината е, че с напредването на възрастта, всяка една бъдеща майка е потенциално застрашена от появата на генетични аномалии при бебето, като най-често срещаната и позната сред тях е синдромът на Даун.  За по-голяма сигурност и спокойствие ние взехме решение да пуснем по-разширен пакет, който включваше по-голям набор от изследвани аномалии. Пренатест дава и изключителната възможност на родителите да разберат пола на своето бебе много рано, още в 9-ата седмица на бременността.

Никога няма да забравя думите на доктор Михова-когато разглеждаше резултатите – “Честито, ще имате едно здраво момиченце!”

През последните години темата за рисковете от генетичните аномалии при плода се коментира доста в общественото пространство. Смятате ли, че бременните жени в България са достатъчно информирани и запознати с мерките за превенция, които могат да бъдат взети и изследванията, които е препоръчително да се направят на ранен етап от бременността, за да могат бъдещите родители да бъдат подготвени? 

Истината е, че за съжаление (по мое мнение и наблюдение по този наболял въпрос), информираността на бъдещите родители е изключително ниска. Както е известно, България е на едно от последните места в Европа по превенция и профилактика на здравето. Проблемът според мен не идва само от страна на обществото в лицето на пациентите,пренаталните специалисти също имат известна вина и отговорност за това. Информацията за това какво може да се случи, ако не се правят всички необходими изследвания и последствията от тези решения, за отделните клинични състояния и генетични изменения, всичко това като информация трябва да бъде обяснено и предоставено на бъдещите родители в писмена форма. Факт е, че ние живеем в света на технологиите и информацията е лесно достъпна, но не всеки път тази информация е правилна и не всеки път хората знаят какво точно да търсят, къде да го търсят и как да го използват.

От позицията на майка на две прекрасни дечица, преживяла два пъти емоциите на бременността, какъв съвет бихте дала на бременна жена, който Ви се иска някой да Ви беше дал по време на Вашата бременност.

За щастие и през двете ми бременности бях заобиколена от изключително добронамерени хора и много добри специалисти в лицето на екипа на МБАЛ “Надежда” – Д-р Стаменов, Д-р Михова, Д-р Ослеков, Д-р Плосков и разбира се съпругът ми Д-р Енчев! От всички тях съм получила увереността и вярата, че всичко ще бъде наред и така беше.

Пожелавам им и да бъдат посъветвани да се доверят на Пренатест, както аз бях посъветвана, защото това може да им донесе спокойствието, което е изключително ценно за една бъдеща майка.

Бихте ли споделили с нас някой запомнящ се и вълнуващ момент от бременността Ви?

Вълнения имаше много! Интересното е ,че и при двете бременности се занимавах с ремонти. Първият път с кабинета на съпруга ми, дори сутринта преди да ме приемат в болницата, защото раждането ми беше планирано, правех последни промени по мебелите и подредбата. Втория път се занимавах с ремонта на къщата, в която живеем и отново преди да ме приемат в МБАЛ “Надежда” правех абсолютно същите неща, както и при предишната бременност. Най-вероятно, ако има и трети път, отново ще се занимавам с ремонти.

 Кои са най-ценните качества, които смятате, че трябва да се възпитават у децата?

Иска ми се децата ми да бъдат отговорни, не само към себе си и хората от близкото им обкръжение, но и към цялото общество!

Искам да са честни, работливи, добри и положителни личности. За мен е важно да имат богата ценностна система и да уважават традициите, но най-важното е да са здрави, а какви ще станат, това вече е Божа работа.

Благодарим Ви за това, че споделихте личния си опит с екипа на Пренатест и широката аудитория. Какво е посланието, което бихте искали да отправите към всички настоящи и бъдещи майки, до които ще достигне разговорът ни?

Пожелавам на всички бъдещи майки да имат щастието да бъдат заобиколени от толкова добри и отдадени на професията си специалисти!