Пренатест ми даде спокойствие и няма цена, която да може да го плати…

-Милена Красимирова Крумова

Какви бяха първите емоции, които изпитахте при вида на двете чертички? 

С приятеля ми, с когото сме заедно от 12 години решихме, че е време за следващата стъпка. Наскоро закупихме апартамент, правехме ремонт и бяхме сигурни, че трябва да го „напълним“ с още един член. Двете чертички дойдоха скоро и емоцията беше неописуема. Не вярвах и направих кръвен тест, който потвърди нашето щастие.

Защо решихте да направите НИПТ – имаше ли конкретни медицински показания, и как решихте да се доверите именно на Пренатест – първият и най-точният неинвазивен пренатален тест в Европа и България?

При рутинната фетална морфология в 12-та седмица всичко с бебето изглеждаше перфектно, аз се успокоих и тогава дори имахме първото по-сигурно предположение за пола, а именно, че очакваме момиченце. Бях супер щастлива, мечтала съм винаги да имам дъщеря и това, че всичко на прегледа беше окей ме успокои. Да, но за кратко. Резултатите от БХС не бяха добри за Синдром на Даун и след като обсъдихме ситуацията със специалист ми предложиха да направя Пренатест, за да съм сигурна, че всичко с бебето е наред.

Не сме коментирали други неинвазивни пренатални тестове, лекарят беше сигурен, че е нужен само Пренатест. Бях ужасена, треперех, докато ми вземаха кръв, а и предвид това, че беше преди Коледа, резултатите трябваше да са готови чак на 29-и декември. Подготвях се за най-напрегнатите празници, молех се резултатът да излезе по-рано, за да си отдъхна и да празнувам спокойна. Проверявах на ден по над 100 пъти дали имам имейл или дали са качени резултатите на сайта, но уви нямаше. И така на 23-ти декември следобед получих така желания резултат, който потвърди, че бебчето ми е здраво и че е момиченце на 100%. Разплаках се от щастие и облекчение. Резултатът от БХС беше като студен душ за мен и този предколеден подарък беше най-жадуваният и най-чаканият за мен. Спокойно казахме на Коледа на най-близките си и така им направихме още един подарък.

Как се почувствахте, когато разбрахте, че бебчето, което очаквате НЕ е носител на генетичен дефект? 

Чувството е облекчение и щастие. Всеки се моли да има здраво дете от деня на положителния тест. Бях сама вкъщи, когато видях резултата, и след като премина първоначалното облекчение и радост, звъннах на приятеля ми, за да го зарадвам и него. Той беше убеден, че всичко ще е наред, но едно доказателство за това определено е бонус. Изкарахме спокойни празници, щастливи от резултата, и оставаше само да чакаме голямото събитие.

Как премина бременността след новините от Пренатест?

Бременността ми беше много лека, бях с малък корем и не ми личеше почти до 7-8-ми месец, като опитвах да съм активна при възможност. Ковид ситуацията не ми позволи да направя много неща, но пък успях поне пълноценно да се насладя на тези 9 месеца. Бебето се роди в 39 седмица напълно здраво и ни радва вече 40 дни.

Как се промени животът на теб и половинката ти след раждането? 

Сърцето ти е вече извън теб и трябва да го пазиш. Това малко човече променя света ти изцяло. Няма как да бъде описано, ако не бъде преживяно. Ръцете ни са пълни и въпреки всички трудности не бих заменила това усещане за нищо на света.

Какво бихте посъветвали бъдещите майки, които в този момент са обезпокоени дали всичко с детенцето им е наред и се чудят какво изследване да направят?

На всички родители, очакващи своята рожба, желая всичко да е наред и да имат здрави деца. Пренатест ми даде спокойствие и няма цена, която да може да го плати. Може би не бих направила БХС при следваща бременност, а директно Пренатест. Тези емоции, които изпитах докато получа резултата от Пренатест – непрекъснат страх и чудовищно напрежение, не пожелавам на никого. В бъдеще бих направила неинвазивния тест и ултразвуковото изследване и не бих се тревожила излишно. Стресът и лошите мисли са всичко, от което НЯМА нужда една бременна жена. Благодаря ви, Пренатест, че ви има и че ми върнахте усмивката и надеждата!