На 21-ви януари честваме бабинден (по стар стил) и няма как да не ви попитаме дали и как го празнувате вие като акушерка с дългогодишен опит?

Казвам се Малина Георгиева и съм акушерка вече над 40 години. Голяма част от моя трудов стаж е преминал в родилно отделение и отделение по рискова бременност.

21-ви януари е денят, в който получавам най-много обаждания – може би повече обаждания отколкото на рождения си ден. Минали са толкова години и това, че някой те помни и ти се обажда да те поздрави с прекрасни думи и с огромна благодарност е безценно. Всеки път ме трогват изключително много – не мога да ви опиша чувството. Може би точно това е нещото, което ми дава тази увереност, че аз мога да направя така, че някой да бъде спокоен, да бъде щастлив и чудесен родител на новороденото си бебенце.
А колкото до празника и празнуването му, може би за мен няма по-естествено място на този ден от това да бъда в болницата. Даже с колегите се шегуваме често, че предпочитам тогава да съм дежурна – така се чувствам най-добре.

Тази година, разбира се, не е изключение, защото съм нощно дежурство. Винаги са ми били чужди шумните тържества. Нашата професия по-скоро изисква повече тишина, за да се чуе нашият глас, гласът на раждането, на майката и на първия плач на бебето. Само тогава раждащата жена може да усети подкрепата, от която се нуждае.

Казахте, че получавате много обаждания на този ден – кой е най-далечният във времето случай, където пациентката все още ви се обажда, за да ви честити празника?

Момичето, което се роди тогава, сега е студентка по медицина и е вече на 20 г. Тези хора се обаждат почти всяка година и аз ги помня – те са част от моя живот, мои приятели, добронамерени хора.

Ще ни разкажете ли в какво се изразява работата на акушера, в цялата и прелест, с всички позитиви и негативи?

Професията наистина е много хубава. Забелязала съм, че винаги, когато се наложи някъде да спомена с какво се занимавам, независимо на кое място по света се намирам, хората имат почти еднаква реакция – винаги широка усмивка и почитание.

Имам усещането, че даже в много случай това, че съм акушерка ми е помагало в ежедневието. Казват, че най-щастливи са хората, които са направили от професията си хоби. Това е вярно и мога да кажа, че аз със сигурност съм много щастлив човек.

Определено има и негативни емоции, които понякога изискват изключително владеене на духа. С времето, обаче, свикнах да гледам на тези негативи като на предизвикателство. Знам, че мога да се справя, но ще се наложи да проявя повече търпение. Това е и един от съветите, които давам на бременните и на родилките – винаги им казвам, че думите, които са много важни са търпение, любов и много всеотдайност – тогава всичко е наред.

За мен е важно бъдещата майка да знае, че е в много добри ръце и да се довери, защото болката е част от раждането, но все пак ние затова сме там – за да я научим как да се справя с всичко това.

От проследяване на бременността, до първи грижи при новороденото, какви са неписаните правила за вас, които следвате?

В момента работя в отделение по рискова бременност. Там за щастие има самостоятелни стаи, в които почти винаги има родилки. Осъвместяваме и патологията на бременността, рисковата бременност, както преди раждането, така и след него. Почти цялата гама от акушерството.

За съжаление забелязвам, че все повече бременни идват при нас със страх. Месеците, през които е проследявана бременността им са минали в посещение на лекар, разбира се, но то е било за ултразвуково изследване, колко е нараснал плодът, къде е разположена плацентата, дали всичко е наред с феталната морфология.

Това е може би най-важното за проследяването на една бременност, но не е единственото, което вълнува жената по мои наблюдения.

Липсва така наречената женска консултация, която ние провеждахме назад във времето. Там имаше личен контакт между пациентка и акушерка. Имаше възможност да споделят всички техни страхове и тревоги. Задаваха всякакви въпроси, касаещи процеса на раждането и първите грижи за малкото бебе.

В момента забелязвам, че тази сигурност и спокойствие липсва. Но за жалост, ние го разбираме едва когато пациентката постъпила в болницата. В такива моменти си мисля, че нашата навременна помощ би била безценна, вместо да догонваме случая в последствие. Тази липса на пряка възможност да разговарят с акушерката води до безкрайни страхове за бременните жени. Всяка жена има свои личен казус, притеснение, страх, за който иска да попита и да се консултира.

Благодарим Ви за това, че споделихте своя опит и впечатления с екипа на Пренатест и широката аудитория. Какво бихте посъветвали всички бременни или жени, които планират да забременеят?

Д-р Малина Георгиева (2).png

Някои от негативните емоции, които жените преживяват, са когато се налага да се прекъсне бременността преждевременно в малко по-късен етап от бременността, поради генетичен дефект или аномалии, които са установени при феталната морфология или чрез ултразвук, биохимичен скрининг и т.н.

След тези манипулации само онзи, който не е виждал мъката в очите на такава жена, чувството за вина, което има и сълзите й, само той не знае как се чувстваме ние.

Думите, които казвам точно в този момент са почти едни и същи винаги. Усещам, че успокоявайки ги и давайки им съвет, им дава вяра.

Макар и в толкова емоционален момент аз им разказвам за това, че съвременната медицина има толкова възможности – има Пренатални тестове. Успокоявам ги, че при една следваща бременност с помощта на Пренатест още в 9та-10та г.с. ще могат да имат увереността, че ще им се роди здраво бебе.

И така, с тези пациентки се разделяме с уговорката, че следващият път, когато това чудо се случи, ще направят правилен и навременен избор.

След време те идват и ми съобщават с усмивка, че скоро им предстои раждане. Това чувство на щастие не мога да го опиша!

Този съвет и тази вяра, която предавам към жените се базира на увереността ми в напредъка на медицината. Знам, че няма начин нещата да не се получат така както трябва, въпреки неуспешния първи опит. Това е нашата професия – чувства, емоции и надежда, че всичко ще завърши добре!

Пренатест пожелава честит празник на всички, които посрещат новия живот и помагат на жените в най-съкровения момент от живота им. Благодарим ви и ви пожелаваме здраве и сили, щастие и обич!

Избирайки Пренатест, Вие избирате съвременен, навременен и надежден метод за пренатално проследяване, спокойствието да имате резултат с висока точност без риск от загуба на бебето! Разберете повече за теста ТУК.