Бременността е вълнуващо време в живота на жена, изискващо не само голяма емоционална подготовка, но и много разум. Една от важните аспекти на това е посещаването на лекаря и подлагането на разнообразни изследвания през целия период на бременността, което обикновено започва от първия месец и продължава до последната седмица преди раждането на бебето. В продължение на бременността, бъдещата майка може да премине през различни изследвания, които имат за цел да проследят здравето на нея и на бебето.

За ваше улеснение Пренатест ви предоставя таблица с изследванията, както и ориентировъчния период за извършване. Под визуално изобразената таблица с наименованията можете да намерите и обяснението за всяко едно от изброените изследвания.

Изследванията по време на бременността имат за цел да осигурят оптимални условия за здравето и развитието на бебето и да открият възможни проблеми, които изискват специфично лечение или наблюдение. Те представляват важна част от подготовката за появата на новия живот и осигуряват спокойствие и сигурност на майката и бебето през целия период на бременността. Ето и списък с някои от изследванията, които се извършват по време на бременността, от ранната фаза до по-късните етапи:

Изследвания по време на бременност

Тест за бременност (уринарен или кръвен тест): Това е първото изследване, което обикновено се извършва, за да се потвърди наличието на бременност. Тестът открива наличието на хормона хорионичен гонадотропин (ХГЧ) в тялото на жената.

Ултразвукови прегледи: През бременността жената обикновено преминава през няколко ултразвукови прегледа. Те могат да се използват за определяне на точната възраст на бебето, оценка на неговия растеж и развитие, проверка на сърдечния ритъм и откриване на възможни аномалии. 

Кръвни изследвания: В процеса на бременността се извършват редовни кръвни изследвания. Те включват проверка на хемоглобина и нивата на железо, които могат да помогнат за откриване на анемия. Също така, изследванията могат да включват измерване на нивата на различни хормони, като например естроген и прогестерон.

При регистрирането на бременната задължително се пуска цитонамазка и микробиология на влагалищен секрет. Въпреки притесненията на много жени, тези изследвания са напълно стандартни и безвредни в началото на бременността.

Скрининг за генетични аномалии:
Все повече бременни жени се доверяват на неинванзивните пренатални тестове (НИПТ), за да са спокойни, че бременността им се развива добре. На база кръвна проба от майката, тези изследвания дават информация за наличие на аномалии при бебето като синдроми на Даун, Едуардс, Патау, Търнър, Клайнфелтер, свръхмъж и свръхжена, както и по-редки състояния. Тестовете са приложими на ранен етап от бременността – още в 9-та гестационна седмица с Пренатест! Пренатест е с точност 99.8% и е напълно безопасен за майката и бебето. За целите на анализа е необходима само кръвна проба от бременната жена, от която се изолира ДНК на плода и се изследва. Тестът се извършва в реномираната лаборатория Lifecodexx, Германия.

Биохимичният скрининг (биохимичен тест) по време на бременността се извършва обикновено между 9-та и 13-та седмица. Първичният биохимичен скрининг обикновено се състои от комбинация от кръвни тестове и ултразвуков преглед. Тестовете на кръвта включват измерване на две или три биохимични маркера в кръвта на бременната жена. След като са получени резултатите от биохимичния скрининг, те се комбинират с възрастта на бременната жена и някои други фактори (например тегло, етническа принадлежност) в специални алгоритми, които изчисляват индивидуалния риск за генетични аномалии при бебето.
Важно е да отбележим, че биохимичният скрининг представлява оценка на риска, а не диагноза. Ако рисковият профил показва висок риск за генетична аномалия, може да се препоръча извършването на по-напреднали и точни тестове като неинвазивни пренатални тестове (НИПТ).

Хорионната биопсия е процедура, при която се взема проба от хорионския влакнест обвива около плода (хориона) с цел генетично изследване на бебето. Това изследване се извършва с цел откриване на вродени генетични аномалии, като например хромозомни аберации и генетични наследствени заболявания. Хорионната биопсия обикновено се извършва между 10-та и 12-та седмица от бременността.
Въпреки че хорионната биопсия може да предостави важна генетична информация, тя е свързана със значителен риск от причиняване на проблеми като кървене, инфекции и възможност за преждевременно раждане. Поради това, процедурата се извършва само след щателна оценка на риска и след добро информирано съгласие от страна на бременната жена. Винаги се консултирайте с вашия гинеколог или генетик, за да получите подробна информация и решите дали хорионната биопсия е подходяща за вас.

Феталната морфология, известна също като ултразвуков преглед на II триместър, е процедура за оценка на анатомичното развитие на бебето по време на бременността. Тази процедура се извършва с помощта на ултразвукова сонда и се фокусира върху детайлното изображение на различните органи и структури на бебето. Феталната морфология се извършва обикновено между 18-ата и 22-ра седмица на бременността. Това време е избрано, защото по този период бебето е достатъчно развито, за да се видят основните органи и анатомични детайли. По време на прегледа доктора проверя за наличие на каквито и да е необичайни структури, дефекти или аномалии, които могат да бъдат индикация за различни генетични или вродени проблеми.

Амниоцентезата е процедура, при която се взема проба от амниотичната течност около бебето в матката. Тази проба се използва за генетично изследване и оценка на здравето на бебето. Процедурата се извършва чрез вмъкване на тънка игла през корема на бременната жена и през стената на матката. Амниоцентезата обикновено се прави между 15-та и 20-та седмица от бременността
Рисковете от амниоцентеза включват:

-Риск от кървене: Има малък, но реален риск от кървене след амниоцентеза. Този риск е обикновено по-висок при ранните седмици на бременността и може да доведе до преждевременно раждане или майчински и фетални проблеми. Въпреки това, рисковете са относително редки и се наблюдават в много малък процент от случаите.

-Инфекции: Има малък риск от инфекции след амниоцентеза, като включително инфекции на матката или амниотичната течност. Тези инфекции могат да доведат до сериозни последици както за майката, така и за бебето.

-Увреждане на бебето: Много рядко, при процедурата на амниоцентеза може да се случи пробиване на бебешката кожа, крайниците или други органи, което може да предизвика нараняване или компликации за бебето.

Фетална ехокардиография: Това е специален вид ултразвуков преглед, който се фокусира върху оценката на сърдечната анатомия и функция на бебето. Процедурата се извършва от специалист с опит в ултразвуковите изследвания на сърцето и обикновено се препоръчва при повишен риск от сърдечни аномалии или ако предходни ултразвукови прегледи или други фактори подсказват възможни проблеми със сърцето на бебето. Феталната ехокардиография се извършва обикновено между 18-та и 24-та седмица на бременността.

Запис на сърдечните тонове: Това е процедура, при която се използва доплеров ултразвук, за да се регистрират сърдечните тонове на бебето. Процедурата може да бъде използвана за мониториране на сърдечната активност и ритъм на бебето и може да се препоръчва при наблюдение на някаква специфична проблематика или при риск от сърдечни аномалии. Лекарят ще решава кога е подходящо да се извърши процедурата на база на медицинската история и текущото състояние на бременната жена

Тест за определяне на кръвната група на бебето: Обикновено това изследване се извършва в по-късните етапи на бременността, за да се определи кръвната група на бебето. Това помага да се идентифицира риска от хемолитична болест на новороденото (ХБН), която може да възникне, ако резус факторите на майката и бебето не съвпадат.

Изследванията за сифилис, СПИН (ХИВ), хепатит B и хепатит C се извършват като част от стандартната пренатална грижа в различни етапи от бременността. Обикновено тези тестове са задължителни и се предлагат на всички бременни жени, независимо от възрастта, състоянието и начина на живот. Важно е да се отбележи, че конкретният график на изследванията може да варира в зависимост от медицинската практика, регионалните насоки и индивидуалните нужди на бременната жена. Поради това е важно да се консултирате с вашия лекар.

Тези са само някои от общите изследвания, които се извършват през бременността. Точните изследвания и честота на тяхното провеждане могат да варират в зависимост от регионалните клинични практики и индивидуалните нужди на жената. 

Важно е да се консултирате с лекаря си, за да получите подробна информация и да бъдете наясно с препоръчителните изследвания за вашата конкретна бременност.

Повече информация за пакетите на Пренатест можете да получите ТУК.