В рубриката ни „Гласът на специалиста“ обръщаме внимание на бременността в условията на COVID-19, какво е важно да знаем, за да останем спокойни в извънредна ситуация и как да следим бременността си без излишни тревоги. Пренатест потърси отговорите на тези и други въпроси, вълнуващи бъдещите майки от един от лекарите, който ежедневно подкрепя бъдещите майки в очакването на бебето – д-р Кристина Чачева, ръководител звено „пренатална диагностика и терапия“ в МБАЛ „Надежда“.

Д-р Чачева, какви биха могли да бъдат специфичните рискове при бременните дами, ако се заразят с новия коронавирус?

Основният риск е, че бременните са по-податливи на вирусни и инфекциозни заболявания като цяло. Второ, рискът от усложнения при тях е по-висок по принцип.

Ако бременната жена вече е доказано диагностицирана с COVID-19, какво следва да направи тя и към кого да се обърне в настоящата ситуация?

Ако се докаже, че е заразена, това означава, че тя вече е била на лекар и е изследвана и съответно трябва да се прецени дали да бъде приета в лечебно заведение, което се прави по преценката на хората, които са я изследвали. Няма нужда тя да се грижи за това нещо. В последствие, в зависимост от гестационната седмица, в която се намира бременната жена и състоянието й, следва да се прецени какво да се направи.

Много от бременните дами са обезпокоени дали вирусът не би могъл да премине трансплацентарно и да засегне нероденото дете, макар да няма солидни научни данни в тази посока. Какво е вашето мнение като специалист?

До момента няма данни за предаване на вируса от майката на плода по време на бремеността. Тук опасността не идва от предаването на заболяването на бебето, тук опасността идва от факта, че ако майката е зле, бебето също няма да бъде добре. Това е опасността, т.е. ако имате майка, която е на командно дишане, която има нужда от поддръжка на кръвообръщението, тогава рискът за бебето също е голям.

В момент на преустановени или частично преустановени женски консултации за много бъдещи майки остава притеснението как могат да следят състоянието си, какво трябва да предприемат в настоящия момент, за да бъдат спокойни?

Високорисковите пациентки продължават да се следят, поне в МБАЛ „Надежда“. Пациентките, при които не се наблюдава особен риск, в нашата болница могат да направят онлайн консултации с наблюдаващия ги лекар, който преценява дали има необходимост да дойдат до лечебното заведение. На страницата на болницата, както и на страницата на министерстовто на здравеопазването са изредени състоянията, при които се препоръчва бременната да посети най-близката болница. Като цяло нискорисковите бременни, при които всичко е наред, е по-добре да остават вкъщи и да се пазят от инфекция, отколкото да посещават лекар за изследвания.

Бихме искали да насочим вниманието и към дамите, които са в началото на бременността, доста деликатен период, през който плодът се формира. Какво допълнително могат да направят в този гестационен период и в настоящата обстановка?

Няма какво допълнително да направят, освен да спазват карантината и препоръките на здравните власти. Изследванията като ранна фетална морфология не са отложени за никого, както знаете излязлата препоръка на Министерството на здравеопазването гласи, че тези прегледи не се преустановяват и те ще продължат да се провеждат.

Наблюдавате ли безпокойство сред пациентките, предвид настоящата ситуация?

Не мисля, че има засилена паника. Пациентките са спокойни, просто защото ние не сме престанали да преглеждаме високо рисковите пациентки.

Повече информация за настоящите актуални отстъпки за пакетите на Пренатест и условия за организиране на изследването можете да намерите ТУК.

ак да се предпазим от заразяване с коронавирус по време на бременността