В ПЪРВИТЕ ДВАНАДЕСЕТ МЕСЕЦА СЛЕД ПАЗАРНИЯ СТАРТ НА PRENATEST ПРЕЗ ЮЛИ 2012 Г., БЛИЗО 6000 ЖЕНИ СА ИЗБРАЛИ PRENATEST, ЗА ДА УЗНАЯТ СЪС СИГУРНОСТ ДАЛИ БЪДЕЩОТО ИМ ДЕТЕ ЩЕ СЕ РОДИ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН ИЛИ ДРУГО ГЕНЕТИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.

Това е първият неинвазивен молекулярно генетичен кръвен тест в Европа за определяне наличието на тризомии 13, 18 и 21 в плода, чрез анализ на кръвта на майката. Почти половината от изследванията са поръчани от немски кабинети и клиники, около една четвърт от пробите са дошли от Швейцария и още 1500 от други европейски страни. Тестът се предлага и в България в над 130 клиники, кабинети и лаборатории в цялата страна.

Увеличената средна възраст на зачеване (над 35 години), аномалии установени при ултразвуково изследване, абнормални нива на кръвния серум, както и психологически причини са основните медицински показания, които стоят в основата на избора на PrenaTest като безрискова алтернатива на амниоцентезата. Тестът е бил провеждан основно между 12-та и 15-та седмици на бременността. Две трети от жените са били по-възразстни от 35 години по време на теста. Няколко държавни, както и частни здравноосигурителни фондове в Германия, вече са вземали индивидуални решения за покриване на разходите по извършване на теста.

Търсенето на PrenaTest™ през последната година е в съответствие с нашите очаквания. През последните месеци търсенето на ДНК теста непрекъснато се увеличава, тъй като доверието на лекарите в този нов метод се повишава. За лекарите и за пациентите е важно, че анализът се извършва в Германия, при високи стандарти за качество.

д-р Майкъл Лутц, главен изпълнителен директор на LifeCodexx AG

Д-р Томас фон Островски, гинеколог в клиниката за ин-витро и пренатална медицина Дорстен, гледа на PrenaTest като на вече утвърден метод в пренатална диагностика: „Важно е да се взема под внимание процесът на индивидуално вземане на решение от бременната жени. Ето защо е от съществено значение да се даде на жените с рискова бременност детайлна информация за наличните методи за анализ на риска. Много от тези жени признават PrenaTest като разумна алтернатива и сами питат за него. Тестът е рационална алтернатива на инвазивната диагностика, когато има несигурен резултат от ултразвука в първото тримесечие, съмнителни серумни маркери, и следователно общия резултат изисква допълнителен преглед. Това са жени, които преди появата на PrenaTest е трябвало да избират инвазивната диагностика, въпреки очакванията, че в повечето от случаите децата ще бъдат здрави.”

Със своя специализиран и иновативен софтуер, който носи CE-марка и отговаря на директивата на ЕС за ин-витро диагностика, PrenaTest е единственият неинвазивен молекулярно генетичен тест на европейския пазар за откриване на тризомии 21, 18 и 13 в плода. Анализът се извършва изцяло в Германия в сертифицираната по ISO 13485 лаборатория на LifeCodexx в град Констанц.