Очаква се тестът да бъде пуснат на пазара през 2018 г.

Лайфкодекс, лабораторията, която извършва анализа по Пренатест и катедрата по акушерство на болница Charité обединиха изследователския си капацитет, с цел разработването на генетичен тест за ранно установяване на прееклампсия.

Прееклампсията е определяна като всяко повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след 20-а гестационна седмица на бременността. Това състояние е причина за приблизително 16 % от смъртните случаи при бременни жени в развитите страни и 25 % от всички случаи на перинатална фетална смъртност. Тъй като засегнатите бременности в световен мащаб са между 2 и 8 %, прееклампсията се счита за по-често срещана от случаите на синдром на Даун, например.

Целта на колаборацията между лаборатория Лайфкодекс и болница Charité е разработването и интегрирането в клиничната практика на изследване, което ще отчита на много ранен етап от бременността, дали има риск от развитие на прееклампсия. Сътрудничеството се базира на успешното клинично валидиране на принципа на qPCR тест, разработен от Лайфкодекс, разграничаващ пациентите засегнати от прееклампсия.

„Едно неинвазивно изследване, което точно прогнозира прееклампсия в началото на бременността ще посрещне медицинската необходимост от идентифицирането на жени, изложени на риск от състоянието“, коментира д-р Стефан Ферлорен, консултант в Катедрата по акушерство и ръководител на изследователската група по прееклампсията в Charité. „Надеждният молекулярно генетичен тест ще бъде голяма стъпка напред в откриването на това усложнение и намаляването на майчината и феталната заболеваемост и смъртност.“

„Ние сме силно развълнувани от новата колаборация в областта на прееклампсията, която ще затвърди позицията на Лайфкодекс в челните редици при предоставянето на иновативни, безопасни и надеждни пренатални тестове“, допълва д-р Майкъл Луц, главен изпълнителен директор на Лайфкодекс. “ „Положителното клинично доказване на принципа на нашата qPCR-базирана технология е ключов момент след CE маркировката, която наскоро получихме за qPCR базирания Пренатест. Нашата цел е анализът за прееклампсия да започне да се предлага за пациенти в рамките на следващата година.“