От 07-ми до 10-ти март 2013 г. в Боровец  се проведе  XIV Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве с международно участие, организиран от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ). Конгресът се откри на 07 март 2013 г. от д-р Петър Матеев, председател на БАСРЗ.  В рамките на конгреса взеха участие високо уважавани лектори както от България, така и от чужбина, признати в международните научни среди. Единият от сателитните симпозиуми беше посветен на новите технологии в пренаталната медицина и грижата за бременната жена.

Лекция изнесе уважаваният проф. Джак Каник (САЩ) на тема „Генетични неинвазивни тестове на фетална ДНК от майчина кръв – голяма стъпка в пренаталната диагностика”, подкрепена от лаборатория  LifeCodexx-Германия и Prenatest™.  Лекцията представи новата молекулярна технология за извличане на фетална  ДНК от майчината кръв и революционната й роля в дородовата диагностика на генетичните хромозомни увреждания при бебетата на много ранен етап от бременността.

Проф. Джейкъб Каник е професор по патология и лабораторни изследвания в катедрата по медицина на Университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд и директор на отдела за скрийнинг и специални изследвания на департамента по патология в болницата Майка и дете. Д-р Каник участва в базови и клинични проучвания в областта на репродуктивната ендокринология и бременността от повече от 40 години, фокусирайки се в последните 25 върху изследването и разработването на пренатални скрийнинг тестове за Синдром на Даун и други сериозни вродени заболявания. Д-р Каник и неговите колеги в Лондон, щата Мейн и в Роуд Айлънд са първите, които описват връзкате между ниския свободен естриол и бременностите съпроводени със Синдром на Даун и тризомия 18, упоребата на тройни маркери за скрийнинг на Даун и Синдром на Едуардс, откритието че инхибин А е валиден скрийнинг маркер и въвеждането на интегриран и секвенциален интегриран скрийнинг.