В серия от 8 статии ви представяме всички стъпки, през които минават бъдещите родители във връзка с направата на Пренатест – от теста за бременност и изборът на Пренатест като метод за пренателен скрининг, до получаването и тълкуването на резултатите и допълнителните грижи до момента на раждането.

Спомняте ли си момента, в който разбрахте, че сте бременна? Несъмнено, той е един от най-вълнуващите в живота на една жена. Има ли нещо по-прекрасно от това да отдадеш частица от себе си и да сътвориш човек?

Сред бурните чувства на щастие неусетно се промъкват страхът и съмнението от неизвестността. Дори подготовката да е започнала далече във времето (както е при повечето жени), първата реакция е „А сега какво?”. В главата неизбежно нахлуват въпроси и притеснения: “Ще се справя ли?”, “Какво първо трябва да направя за бебето?”. Нормално е да се притеснявате дали бременността ще протече безпроблемно. За всичко това си има основателна причина – във вас расте нов живот.

Най-добрият начин да се справите със страховете си е да съберете колкото е възможно повече информация относно бременността. Някои от вашите тревоги се базират на факти, а други на хормоналното ви състояние. Има ли начин, обаче, да се гарантира здраво бебе, или поне да се сведат рисковете до минимум?

За това, през периода на цялата бременност е необходимо да се проведат редица изследвания, които да следят и да спомогнат както за спокойствието на майката, така и за раждането на здраво бебе.

Изследвания през бременността

Всички бъдещи майки треперят от страх при всеки тест и се надяват, че резултатите ще докажат, че бебето им е здраво и се развива нормално. Някои от причините за основателна тревога са фамилна обремененост, предишна бременност с установена генетична аномалия при плода, попадане на бременната в така наречената „рискова група“.

Когато говорим за риск обикновено се спираме на възраст над 35 години, когато теоретично риск за раждане на дете с аномалия е по-голям. Тук е моментът да споменем, че основна грешка е да се приеме твърдението, че при младите жени няма рискове. Напротив, по-голям процент раждания стават при жени в „по-малко рисковата група“. Дете с генетична аномалия може да бъде родено и от млада жена. Поради тази причина, профилактиката е препоръчителна и еднакво задължителна при всяка бременна жена. Това не е една от ситуациите, в които можем да разчитаме само на късмета си.

Разполагайки с тази информация следва да се насочим към най-подходящия за нас начин за изследване.

Най-разпространените методи за пренатален скрининг и диагностика се делят на инвазивни и неинвазивни. Към инвазивните практики спадат по-рисковите процедури, като амниоцентеза и хорионна биопсия. Неинвазивните методи са: биохимичен скрининг през 1-ви и 2-ри триместър на бременността и силно предпочитаните през последните години неинвазивни пренатални тестове, като Пренатест.

Изборът на Пренатест

Най-честите причини за направата на немския Пренатест са:

  • Избягване на риска от загуба на плода, инфекции, прокървявания и преждевременно раждане, вследствие от манипулации, като амниоцентеза и хорионна биопсия.
  • Избор на Пренатест пред биохимичния скрининг, поради многократко по-високата му точност и чувствителност – 99,8% за Синдром на Даун.
  • Прибягване до Пренатест, вследствие на лош резултат от биохимичен скрининг и нежелание на семейството да рискува бременността с инвазивна процедура
  • Отчетени находки при ултразвукови изследване, предполагащи генетична аномалия
  • Възможност за получаване на точен резултат на много по-ранен етап на бременността ( още в 9-а гестационна седмица), в сравнение с другите изследвания
  • Удобство за пациентката за вземане на кръв навсякъде в страната
  • Многоплодни бременности, при които останалите налични възможности за изследвания са неподходящи или изключително непрепоръчителни.

Човешките истории на Пренатест

От първо лице ще споделят опита си някои от настоящите майки, направили Пренатест през бременността си:

„Пренатест беше застраховка живот за нашето бебе. Още в самото начало на бременността си бях планирала да направя изследването, когато настъпи подходящият момент. Не съм имала конкретни причини за притеснение, исках да бъда спокойна за здравето на бебето. Наясно съм, че дори и да не попадам в посочените рискови групи не съм застрахована. Смятам, че е много важно хората да залагат на профилактиката и превенцията и да поддържат добро ниво на здравна култура и информираност. Оценявам „Пренатест“ като много добра алтернатива, защото си давам сметка колко по-страшно би било, ако бременните жени нямаха възможност да направят този безопасен избор, а можеха да разчитат само на процедури, криещи риск и причиняващи огромен стрес.“

Кристина Гебова (28 г., гр. София)

Николет е на 22 години от гр. Русе. За младата си възраст тя преживява раждане на дете с тежък Синдром на Даун, което, за съжаление, тя и съпругът й изгубват още преди детето да навърши годинка при поредната операция на сърчицето на бебето. В края на 2014 г. Николет вече очакваше второто си дете и се обърна към екипа на Пренатест за съдействие, помощ и ранна информация относно състоянието на бебето.

„Благодаря за всичко, което направихте за мен и за моето семейство, и за това, че ме накарахте да се чувствам спокойна през бременността си и да се наслаждавам на нея“

Николет Иванова (22 г., гр. Русе)

Вижте видеото й с поздравления към екипа ни по повод 2 годишнина на Пренатест в България. В момента Николет и семейството й се радват на малката Лора и ни изпращат поздрави от крайдунавския град.