В серия от 8 статии ви представяме всички стъпки, през които минават бъдещите родители, във връзка с направата на Пренатест – от теста за бременност и избора на Пренатест, като метод за пренателен скрининг, до получаването и тълкуването на резултатите и допълнителните грижи до момента на раждането.

В третата статия от поредицата ще опишем следващата стъпка пред бъдещата майка – осъществяването на контакт с екипа на ГПСМП НМ Дженомикс – официален представител на Пренатест за България. Влизайки в контакт с екипа ни, нашите консултанти ще Ви съпътстват от самото начало до края на процедурата по извършване на теста и ще можете да разчитате на тях при всякакви въпроси и нужда от съдействие. И така, Вие вече имате своя Пренатест консултант. Нека разгледаме информацията, която ще Ви бъде предоставена:

Период на извършване на Пренатест

Първият и най-основен момент, който изисква разяснение за пациента, е периодът когато Пренатест може да бъде извършен. Вероятно вече сте се запознали, че това може да се случи от настъпването на 9-та гестационна седмица на бременността. Счита се, че от този момент нататък в кръвта на майката се съдържа нужното за извършване на анализите, количество фетално ДНК (при едноплодна бременност то е 4%, а при многоплодна – 8%). Препоръчително е правилното изчисляване на гестационната седмица, заедно с Вашия лекар, тъй като неправилно подадена информация би могла да доведе до затруднения в тестването. Препоръчително е Пренатест да бъде направен не по-късно от 20-та гестационна седмица, което е съобразено с медицинските стандарти в България, при необходимост и желание от прекратяване на бременността по медицински причини. Получаването на положителен резултат предполага извършването на инвазивна процедура (амниоцентеза или хорионбиопсия) по потвърждаването му. При необходимост от провеждането на инвазивна процедура, ГПСМП НМ Дженомикс покрива разходи по провеждането й в размер до 250 лв. С напредването на бременността, рисковете от прекратяването й водят до тежки последици за бъдещата майка, както на физическо, така и на психологично ниво. Поради тези причини, ранната и навременна информация за здравето на плода е изключително важна за цялото семейство.

Методи за пренатален скрининг и диагностика

Вашият Пренатест консултант ще Ви запознае по-подробно и с разликите между биохимичния скрининг, неинвазивния Пренатест и инвазивните методи за пренатално проследяване. Пренатест комбинира безопасността на биохимичния скрининг и точността и материала на изследване на инвазивните процедури – ДНК на плода. Това го прави предпочитана алтернатива на амниоцентезата.

Пренатест пакети

Вашият Пренатест консултант ще ви информира, че полученият резултат дава категоричен отговор за наличие или отсъствие на определената аномалия, ще ви обясни за наличието на 3 пакета Пренатест – организирани според броя аномалии – една, три или седем, както и ще ви посъветва какъв срок за получаване на резултатите да предпочетете – Стандартен ( 10 работни дни) или Експресен (5-7 работни дни).

Изборът ви на пакет Пренатест може да бъде продиктуван и от информацията за точността на теста за различните аномалии. Точността на теста за детектиране на Синдрома на Даун е 99,8%, за Синдромите на Патау и Едуардс – 96%, за аномалии при половите хромозоми – 84%

Резултатът ще бъде изпратен до Вас по мейл/факс, както и до проследяващия бременността Ви лекар, след като предварително сме се свързали с Вас и сме Ви уведомили.

Вземане на кръвна проба

Със сигурност въпросите Ви няма да свършат дотук. Това са най-основните неща, които ще бъдат обсъдени при осъществяването на първоначален контакт. След това, заедно с Вашия Пренатест консултант ще изберете походяща локация за извършване на манипулацията по кръвовземането, като съобразите това с почивни дни, официални празници в България и Германия, и възможностите за доставка от страна на куриерската фирма, отговаряща за логистиката (DHL), в зависимост от населеното място, където се намирате. Благодарение на широката ни мрежа от партньори в цялата страна (здравни заведения и лаборатории) бременните жени имат избор, независимо в коя точка на България се намират, без да се налага да бъдат ангажирани с допълнително пътуване.

Вашият Пренатест консултант поема ангажимента по цялостната организация на манипулацията и ангажиране на час в съответното здравно заведение (освен ако не използвате услугата Пренатест Онлайн), а от Вас се изисква единствено присъствие в уговорения предварително ден и час. Документите, които се попълват при вземането на кръв, ще Ви бъдат предварително изпратени (като не се налага предварителното им попълване), за да се запознаете и да се обърнете към нас, в случай на допълнителни въпроси. Формулярите за Заявка за тест и Информирано съгласие съдържат основни данни, касаещи бременност, за които ще получите информация,  след консултация с проследяващия бременността Ви лекар.

Ще Ви бъдат подробно обяснени стъпките, по които се процедира след манипулацията по вземане на кръв, а именно транспортирането й до Лайфкодекс, Германия, за което ангажимент поема ГПСМП НМ Дженомикс.
По време на очакване на резултата, Вашият Пренатест консултант остава на Ваше разположение по всякакви възникнали въпроси.

Заплащане за теста

Ние от ГПСМП НМ Дженомикс  се грижим да създадем максимално удобство за пациентите си, като в това число и различните възможности за заплащане на услугата – в брой, с карта, банков превод, а съвсем скоро и възможност за онлайн заплащане. Друга достъпна опция, при която оказваме максимално съдействие е улеснена процедура по безлихвено кредитиране на теста, на 6 или 12 равни вноски, благодарение на партньорството ни с Обединена Българска Банка.

В случай, че желаете да възстановите част от разходите си по Пренатест, чрез фонд за допълнително здравно осигуряване, ГПСМП НМ Дженомикс ще Ви изготви нужната документация. Един от доброволните фондове, с които Пренатест работи е „УНИКА”.

Други медицински въпроси

Други важни фактори, които оказват пряко влияние на изследването, и които Вашият Пренатест консултант задължително ще уточни с  Вас са следните:

  • Приемате ли специфични медикаменти за разреждане на кръвта – нискомолекулни хепарини (фраксипарин, клексан и тн.). В случай, че Вие сте от пациентите, на които се налага да приемат подобни медикаменти, ние ще Ви препоръчаме схема, по която да организираме процедурата по вземане на кръв.
  • Следващ важен момент, които е изключително важно да обсъдите със своя Пренатест консултант е наличие на синдром на изчезващ близнак. Синдромът на изчезващия близнак е състояние, при което в ранен етап на многоплодна бременност един от ембрионите спира своето развитие и се абсорбира. Ако при вас се наблюдава Синдром на изчезващия близнак, е необходимо да се убедите, заедно с проследяващия бременността ви акушер-гинеколог,  че са изминали минимум 4 седмици от изчезването на плодния сак, и че в момента няма ултразвукови находки за него.
  • Това, което НЕ е фактор, и с което не е необходимо да се съобразите, е консумацията на храни и напитки преди вземането на кръвната проба.