Лаборатория Лайфкодекс, извършваща анализа по Пренатест, обяви сключването на ново партньорство, предлагайки услуги в сферата на неинвазивния пренатален скрининг, с водещата молекулярно-диагностична компания от югоизточна Азия, Sengenics. Благодарение на тази колаборация бременните жени от Малайзия, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, ОАЕ и Близкия Изток ще имат възможността да се възползват от Пренатест, първият неинвазивен пренатален тест в Европа.

Приложението на Пренатест заема важна роля за повишаване чувствителността на пренаталния скрининг по отношение на най-честите тризомии, като същевременно допринася за намаляване на инвазивните процедури, криещи риск от загуба на плода. Изследването се провежда в Констанц, Германия в строго съответствие с най-високите стандарти за качество на Европейската директива за ин витро диагностика.

В момента, на всяка 30-та минута една бременна жена избира да направи Пренатест.

Йохан Пул-Джонсън, търговският директор на Sengenics коментира: „Горди сме, че ще можем да осигурим достъп на бременните жени от Югоизточна Азия до технологията на неинвазивния пренатален скрининг, осигуряващ точност и безопасност при установяване на най-честите хромозомни аномалии“.

„Радваме се, че ще разширим нашата дейност в Югоизточна Азия в екип със Sengenics, притежаващи дългогодишен опит в молекулярната диагностика“, добави д-р Майкъл Луц, главен изпълнителен директор на Лайфкодекс. „С това ново партньорство, Пренатест ще бъде на разположение в близо 50 страни от Европа, Близкия изток и Югоизточна Азия.“

Съвсем наскоро, лаборатория Лайфкодекс обяви и друга иновативна стъпка в областта на неинвазивния пренатален скрининг – успешната процедура по валидирането на нова технология за извършване на анализа по Пренатест, базирана на  количествен PCR (qPCR). Този метод е по-достъпен финансов вариант, гарантиращ висока точност и бързо време за изпълнение, с допълнителното предимство за възможна интеграция в лаборатории по целия свят.