Иновативната технология PrenaBoxx® позволява местни лаборатории в Германия и Швейцария да анализират кръвните проби, както по метода „секвениране от следващо поколение“, така и чрез qPCR подход

Благодарение  на големия интерес  и масовото приложение на Пренатест в Германия и Швейцария, компания Лайфкодекссключи партньорски споразумения с лаборатории в двете страни, които ще направят трансфер на технологията и ще извършват анализа на пробите в собствените си центрове. Това ще се случва с помощта на технологията PrenaBoxx®, разработена с цел да се даде възможност и външни лаборатории да извършват анализите със същото високо качество,каквото предлага лабораторията на компанията в Констанц, Германия. По този начин достъпът до Пренатест ще бъде значително улеснен, както за пациенти, така и за лекари в повече региони.

По данни на Лайфкодекс към момента повече от 2500 акушер-гинеколози от немскоговорещите страни в Европа предлагат Пренатест на своите пациенти. Статистиката сочи, че на всеки 30 минути по една бременна жена взема решение да направи изследването. Пренатест е единственият неинвазивен пренатален тест, който се извършва в Германия в съответствие с немските и европейските стандарти за качество.

Новата интегрирана система за анализ на данните PrenaBoxx® включва CE-маркирания софтуер на Лайфкодекс и може да се инсталира и управлява локално по удобен за потребителите начин, съобщават от компанията. Възможността за анализ на резултатите, получени чрез метода секвениране от следващо поколение и чрез qPCR технология, прави системата най-широко приложимия софтуерен инструмент за НИПТ към момента.

Подобен трансфер на технологии за анализ на кръвни проби за Пренатест би увеличил значително достъпността на изследването и в България. Стъпки в тази посока вече се правят.