Тестът се нарича Пренатест и създава качествено нова категория – неинвазивен пренатален тест.

Най-новият генетичен тест в дородовата грижа за бъдещите майки се казва Пренатест. Наричат технологията му революционна, а самия тест – иновация без аналог и нова ера в дородовата диагностика, защото тестът предлага 99% сигурност в изследването на основните генетични аномалии във възможно най-ранен етап от бременността, при това без риск за плода и без болка за бременната жена. В България Пренатест се предлага от тази година по лиценз на немската компания LifeCodexx. Пренатест на LifeCodexx е сертифициран по всички норми на европейското законодателство медицински продукт и притежава CE марка. До момента – едва година от появата му, Пренатест е правен на над 6000 бременни жени в цяла Европа.

София, 24 септември 2013 г. – Последната биомедицинска иновация в дородовата грижа за бъдещите майки се нарича Пренатест. Това е първият неинвазивен пренатален тест в България. За разлика от всички останали дородови изследвания, Пренатест анализира ДНК на плода в майчината кръв, за което е необходиимо единствено вземане на кръв от вената. Това става възможно, благодарение на революционна технология.

Какво представлява Пренатест?

Пренатест представлява неинвазивно ДНК изследване, което дава възможно най-рано (от 9-та гестационна седмица) възможно най-сигурната информация (99%) за най-честите форми на хромозомни аномалии при плода (тризомия 21, 18 и 13 –  Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау) и успява да постигне това без риск за бременността.

Пренатест е генетичен тест, лицензиран за територията на Европа от немската компания LifeCodexx. Тестът носи CE марка, което го прави единственият сертифициран генетичен тест от трето поколение (неинвазивен пренатален тест) за територията на Европейския съюз.

Какво представлява иновацията на Пренатест?

Пренатест дава оптимално рано и с максимална точност най-надеждната възможност да бъдат открити най-честите генетични аномалии на плода. Пренатест постига това благодарение на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето. Тази ДНК  е извънклетъчна или свободна. Тестът патентова своя технология, която изолира от кръвта на майката свободната ДНК  на плода и прави възможно нейното изследване.

Как се прави Пренатест?

За целта на генетичното изследване се взема венозна кръв от бременната жена. У нас кръвна проба за Пренатест може да бъде взета в най-големите лаборатории с национална мрежа – Бодимед, Рамус, Кандиларов, както и в лаборатории Статус (Варна) и лаборатории Лина (Бургас), а също в лабораторията на Болница Токуда (София). Тази процедура не крие какъвто и да било риск нито за майката, нито за бебето и пази бременността от възможни усложнения. Кръвната проба се транспортира от DHL до обяд на следващия ден до лабораторията на LifeCodexx в Германия, където тя се подлага на високотехнологичен генетичен анализ.

Пренатест е единственият генетичен тест от трето поколение в пренаталната диагностика (неинвазивен пренатален тест), който се извършва в границите на Европа за оптимално кратко време при най-високи нива на сигурност и качество.

Резултатът от изследването става готов след 10 работни дни и се изпраща по факс според правилата на немския и българския стандарт по медицинска генетика обратно до съответния специалист, който го разчита и дава цялостна оценка на риска. В България резултатите от Пренатест се разчитат основно от доц. Алексей Савов, Началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ “Майчин дом”, а също и от д-р Хаджидекова в центъра за репродуктивно здраве “Надежда”.

Защо наричат Пренатест нова ера в дородовата диагностика?
Пренатест предлага изключително висока прецизност – 99% – за откриване на най-честите форми на тризомии – Синдром на Даун (тризомия 21), Синдром на Едуардс (тризомия 18) и Синдром на Патау (тризомия 13). Пренатест предлага тази възможност в изключително ранен етап от бременността – след 9 гестационна седмица. Това прави теста най-сигурното ранно изследване за генетични аномалии. Благодарение на своята революционна технология, Пренатест е неинвазивен, т.е. не изисква манипулация с тялото на майката, която би довела до възможна загуба на плода или последващо усложнение. Пренатест е безболезнен, тъй като изследва венозна кръв от бременната жена. Допълнителна функционалност на теста е възможността да бъде установен полът на бебето.

Допълнителна информация
Дородовото изследване за Синдром на Даун, причинен от тризомия 21, може да включва неизнвазивни скринингови тестове (у нас – биохимичен скрининг или БХС), и/или инвазивни диагностични тестове като амниоцентеза или хорионбиопсия. Обичайният скринингов тест (БХС) включва изследване на определени маркери в кръвта на майката в комбинация с ултразвуково изследване на плода, последвани от диагностична инвазивна процедура, но само в случай на по-голяма вероятност за генетична аномалия. Биохимичният скрининг е неинвазивен и не крие риск за бременността, но дава фалшиво положителни резултати в приблизително 5% от случаите и пропуска да улови от 5% до 20% от случаите на тризомия 21, т.е. сигурността му е от 82% до 95% в случаите на комбиниран БХС. Инвазивните процедури като амниоцентеза и хорионбиопсия предлагат висока точност, но крият риск от загуба на плода от 1% до 2% (у нас до 5% при хорионбиопсия). Нов пренатален тест, който изолира и изследва свободно ДНК на бебето в кръвта на майката, успя да докаже резултати с висока точност – над 99% сигурност за Синдром на Даун и под 0,1% фалшиво положителни резултати. Наскоро професионалната общност прие използването на теста при високо-рискови бременности, свързани най-вече с възрастта на майката. – четем в The Journal of Maternal-Fetal&Neonatal Medicine, 09/02/2013.

Какви са перспективите пред Пренатест?
В журналистически материал от август тази година, озаглавен “Следващият бум по време на бременността: да подредиш генома на своето бебе”, CNN прогнозира, че в даден момент тестовете като Пренатест (неинвазивен пренатален тест) могат да станат популярни колкото ултразвуковите изследвания. В статията се казва:

Когато свободната ДНК бе открита преди 15 години, научната генетика все още не знаеше каква би била практическата употреба на откритието, но с бързото й развитие през последните години това се промени. Неинвазивните пренатални тестове вече могат да сглобяват цял ембрионален геном и да изследват генетичната информация за редица аномалии.

Възможностите, които неинвазивният пренатален тест предлага, задават перспективата той да се превърне в диагностичен тест, което го поставя в качествено нова категория, различна от тази на неинвазивните скринингови тестове (биохимичен скрининг или БХС).

В момента Пренатест се извършва в много страни от Европейския съюз. В някои държави като Германия здравната каса поема Пренатест в случаите на високо-рискова бременност. В Израел държавата също поема неинвазивното пренатално изследване, когато наблюдаващият лекар определи бременността като рискова.

В момента цената на Пренатест – най-новият генетичен тест, който за първи път в дородовата диагностика предлага бърз, безболезнен и едновременно с това сигурен начин да бъдат открити най-честите генетични аномалии на плода, е 2500 лева. Благодарение на партньорско споразумение между НМ Дженомикс и Обединена Българска Банка (ОББ), бъдещата майка може да се възползва от едногодишен безлихвен кредит, за да направи изследването и така да осигури на себе си и своите близки спокойна бременност.

Видеоматериали за Пренатест (какво представлява и как се прави изследването) в официалния YouTube канал на теста в България.