Транспортирането на кръвната проба за Пренатест до лабораторията, в която се извършват анализите е от съществено значение за провеждане на изследването. По време на транспортирането е необходимо да бъдат спазвани стриктни изисквания за съхранение, които да осигурят запазване на качеството на пробата.
За транспортирането на пробите за Пренатест от мястото на вземане на кръв, до лаборатория Лайфкодекс в Констанц, Германия, ние разчитаме на DHL – компанията с доказан опит в логистиката на биологичен материал за медицински цели.

Представяме ви интервю с Георги Стоев – Мениджър корпоративни клиенти, който споделя повече за процеса и спецификите при транспорта на кръвните проби за Пренатест.

Кои населени места обслужвате в България?
DHL обслужва всички селища в България при експресни куриерски доставки от врата до врата. От самото си създаване преди 25 години, българското поделение на DHL изгражда мрежа от офиси, която с годините се разширява и на практика в момента няма град или село, от което да не можем да вземем пратка, която да замине за чужбина.

С какво пътуват пратките?
Пратките за чужбина се  транспортират в авио-мрежата на DHL. Това е система от полети от различните държави до т.нар. хъбове, в които става разпределението на пратките по крайни дестинации. По този начин доставката се осъществява в рамките на 24 часа за страните в Европа и на 48 часа за над 85% от всички основни градове по света.

Какво е особеното и как пътуват кръвните проби за Пренатест?
Още от 80-те години на миналия век DHL има разработени транспортни и логистични решения за нуждите на фармацевтичната и медицинската индустрия. Персоналът, отговарящ за взимането, обработването и доставянето на т.нар. медицински пратки, включително куриерският състав, е специално обучен как да се грижи най-адекватно и професионално за транспортирането на биологични проби, лабораторни консумативи, медицинска апаратура и т.н. Пратките за Пренатест попадат именно в тази категория: биологични проби за анализ, които, макар и незаразни се транспортират при съблюдаване на най-високо ниво на сигурност, опаковане, етикетиране, като всички допълнителни усилия не трябва да водят до забавяне на доставката, напротив – паралелно се осъществяват фини настройки на данните за пратката, които правят доставката до лабораторията максимално бърза.

Опаковка на тези пратки?
Едно от най-важните неща при транспортирането на биологичните проби е опаковката. Дори куриерската мрежа да е осигурила базата – мрежата за бързи доставки врата-врата, ако не е налице разработена система за специално опаковане и разпознаване на този тип пратки, съществува голяма вероятност дадена пратка да не може да се обработи така, както е необходимо. Затова DHL преди повече от 15 години внедрява услугата Medical Express, която осигурява тройна опаковка на съдържанието: първичната епруветка, в която е самата проба, защитена от омекотяващ материал, следва картонена или пластмасова кутия, защитаващи пробата от външен натиск и накрая – найлонов плик със съответните етикети и обозначения. По този начин всеки служител на DHL – от куриера, взимащ пратката, през служителите, отговарящи за опасните товари и операциите, до куриера в Германия, правещ финалната доставка, са наясно как трябва да обработват този тип пратки, така че да се гарантират сигурността и транзитното време.

За колко време пристига пратка в рамките на Европейския съюз и по-конкретно от България до Германия?
Доставките до държавите в Европейския съюз са в рамките на един работен ден. За много дестинации, сред които попада и Констанц, градът в Германия, до който се транспортират пробите на Пренатест за лабораторен анализ. DHL предлага и доставка до 12.00 ч. Всички пратки на Пренатест се доставят именно с приоритет до 12.00ч. По този начин се гарантира максимално бързо обработване на пробите. Ползите за клиентите, ползващи тази услуга са няколко: получават в кратки срокове нужната информация след лабораторния анализ, сигурност, че резултатите не са повлияни от начина на транспортиране на пробата, понеже са осигурени всички необходими нива на защита, всяка проба се изпраща с отделна товарителница, т.е. може да се провери целият път на пратката – от момента на взимането, до минутата на доставката.
Ние в DHL сме щастливи, че с услугите си успяваме да бъдем неразривна част от един научен напредък и процес, който помага на хората да получават информация, която доскоро не беше достъпна за българските пациенти. Досегът с компании, работещи толкова близо до академичните и научни среди, ежедневно ни подтиква да даваме най-доброто от себе си.