Бременността е много вълнуващ период за всяка бъдеща майка, изпъстрен с трепет и радост, но и с притеснения. В ситуации на неизвестност и тревога за цялото общество, като настоящата с обявената пандемия от новия корона вирус, бременните жени са вероятно още по-обезпокоени, питайки се все по-често всичко наред ли ще е с бебето ми.

Място за паника няма, необходимо е обаче стриктно да се спазват препоръките на здравните власти. Ето отговорите на някои от въпросите, които си задавате.

По-висок ли е рискът от усложнения, ако се заразя с корона вирус, докато съм бременна?

Най-краткият отговор е не. На този етап няма данни бременните жени да са  изложени на по-висок риск от усложнения, в случай на заразяване с корона вирус.  Препоръките, както при бременните, така и при всички останали, са за спазване на висока лична хигиена и ограничаване на контактите извън дома.

Възможно ли е вирусът да премине през плацентата и да засегне бебето?

На този етап няма научно обосновани доказателства, че корона вирусът би могъл да преминава плацентната бариера и да се предава вертикално. Дори обратното, документирани случаи от Китай, първата страна, засегната от вируса, показват, че диагностицирани с COVID-19 жени в напреднала бременност могат да родят здрави бебета без малформации или увеждания.
Има описан един единствен случай на новородено с позитивна проба за корона вирус във Великобритания, но експертите остават на мнение, че е по-вероятно бебето да е заразено непосредствено след раждането, което от своя страна предполага още по-строги мерки за висока хигиена и редовна дезинфекция в неонатологичните отделения.

Как да предпазя бебето си непосредствено след раждането? Мога ли да кърмя, ако се заразя с корона вирус?

Най-важната препоръка, не само в условията на пандемия, е контактът на бебето с други лица да се сведе до минимум, а за допълнителна защита родителите да използват предпазни маски и редовно да правят дезинфекция у дома. Препоръчително е кърменето да не се преустановява, тъй като наличието на имунни фактори в кърмата подпомага развиващата се имунна система на бебето.  Скорошни изследвания дават надеждна информация, че корона вирусът не се открива в кърмата и тя не е заразна за новороденото. Един от примерите е проучване, при което непосредствено след раждането са тествани проби от амниотична (околоплодна) течност, кръв от пъпната връв, гърлен секрет от новороденото и проба от майчината кърма, като всички са отрицателни за новия коронавирус.

Възможно ли е новороденото да е засегнато от други заболявания, без да има индикации за това?

Както вече посочихме,  няма солидни научни доказателства, че разболяване от  COVID-19 на майката може да влияе на плода.  Други вродени или придобити заболявания на теория няма как да бъдат напълно изключени, независимо дали има индикации за тях или не и дали детето е родено в условията на усложнена епидемиологична обстановка, каквато е настоящата.

За съжаление съществуват редица сериозни заболявания, някои от които редки,  които могат да възпрепятстват нормалното развитие на детето, особено ако не се диагностицират на най-ранен етап. Често това са метаболитни и ендокринни заболявания, а също и имунологични дефицити, които не могат да бъдат открити със стандартния скрининг за новородени, който у нас изследва само за 3 състояния. От неотдавна вече се прилагат съвременни скринингови тестове за бебета и малки деца за диагностициране на състояния, които биха могли да се повлияят от медикаменти, хранителни режими или назначени терапии.

В България НМ Дженомикс предлага изследването Baby Next, иновативен тест за скрийнинг на над 200 вродени заболявания у бебето, при които ранното откриване е ключово за успешното повлияване.  Подобен анализ може да помогне на лекарите да персонализират лечението в хода на детския живот. Тъй като тестът включва и допълнителен фармакогенетичен анализ, в случай на необходимост от лечение с  медикаменти, тестът помага и за назначаването и най-подходящата доза на оптималните лекарства. Такъв тест е препоръчителен както за бебета и деца с фамилна обремененост за различни метаболитни състояния, така и при такива без симптоми.

Как да съм спокойна за детето след раждането, в условията на пандемия?

Преди всичко се настройте положително, независимо от извънредната ситуация. Най-сигурното решение остава да спазвате стриктно препоръчителните мерки за висока хигиена и ограничаване на контактите. Няма сериозни научи данни, свързани с COVID-19,  които да са обезпокоителни за бременните жени или за техните бебета. Има далеч по-сериозни генетични заболявания, които могат да не бъдат открити у бебето, непосредствено след раждането, ако просто се изчаква да се появи симптоматика и това да повлияе на навременното взимане на мерки.

Например?

Пример за подобно заболяване е аргининемията (включена в панела на Baby NEXT). То се дължи на дефицит на ензима аргиназа, който участва в така наречения цикъл на уреята. Процесите в този цикъл водят до разпадането на амоняка, получен от метаболизма на протеини в организма, и изхвърлянето му под формата на урея. Мутации (генетични изменения) в този ензим водят до натрупване на амоняк и аргинин в кръвта, което причинява забавяне в развитието, интелектуална недостатъчност, тремор и атаксия. Симптомите не са видими преди 3-годишна възраст. Специална ниско-протеинова диета, съобразена с нуждите на детето, вливане на допълнителни течности и прием на медикаменти, намаляващи нивата на амоняк и аргинин в кръвта, както и специално наблюдение, могат да предотвратят мозъчните увреждания, които биха настъпили  в следствие на повишени нива на амоняк и аргинин в кръвта.

За да сте спокойни и след бременността: Препоръчваме BabyNEXT – първият цялостен скрининг за новородени

За да сте спокойни, че всичко с вашето бебе е наред непосредствено след раждането му, доверете се на BabyNEXT – първият скрининг за ноовродени, изследващ над 220 гена за 222 състояния, някои от които изключително редки. Тестът BabyNEXT™ дава възможността да се направи скрининг още в първите дни след раждането, като част от тези заболявания включват глухота, метаболитни и ендокринни заболявания, имунологични дефицити.

Тестът е предназначен за диагностициране на състояния,  които биха могли да се повлияят от медикаменти, хранителни режими или назначени терапии. BabyNEXT™ включва и допълнителен фармакогенетичен анализ за отговора на организма на детето към повече от 30 медикамента, които може да се наложи да му бъдат предписани в детството и по-късно. Този анализ може да помогне на лекарите да персонализират лечението в хода на детския живот, в случай на необходимост от лечение с тези медикаменти.

Тестът се препоръчва за бебета и деца с фамилна обремененост за метаболитни състояния, при такива, при които се наблюдават симптоми на такива, или като превантивна мярка.

Тъй като взимането на проба е много щадящо за бебето и лесно – прави се натривка от вътрешната страна на бузката на бебето, с цел избягване на контакт, можем да изпратим сет за самостоятелно вземане на проба до посочен от вас адрес с необходимите указания по процеса на пробовземане и окомплектоване на пробата.

Благодарим Ви за доверието, оставаме на линия за всякакви въпроси!