Измина още една година, през която екипът на Пренатест България работи усилено не само за това да предложи на своите пациенти най-съвременните пренатални грижи, но и цялостно обслужване на най-високо ниво. Нашите усилия са насочени към това да предложим пълна подкрепа на всеки свой пациент – както професионална, така и чисто човешка.

Всеки случай и всяка лична история са важни за нас и сме горди, че през изминалата година още повече български майки ни се довериха и се обърнаха към нас. Отзиви като този ни карат да изпитваме удовлетворение от положените усилия:

Искам да Ви поздравя за високия професионализъм, с който бях обслужена, и страхотната Ви организация и отношение към клиентите.“ Иванка Иванова

Още от самото начало на дейността ни наша по-голяма цел е повишаване на обществената информираност за възможностите на съвременната медицина в областта на дородовата диагностика и достъпа на българските пациенти до тях. Новите методи позволяват в много случаи да се избегнат рисковите инвазивни процедури и нови изследвания отново доказаха, че това може да означава спасени животи. Бяха публикувани и данни, които потвърждават техните предимства и по-висока ефективност спрямо традиционните скринингови методи. Ето защо оценяваме като много положително все по-широкото им навлизане в България.

Едно ограничение пред това навлизане са финансовите обстоятелства – това е фактор, който ние отчитаме и за чието преодоляване работим. Една стъпка, която предприехме в тази посока през изминалата година, са редовните месечни кампании за вземане на кръв, които организираме съвместно с нашите партньори в цялата страна, в рамките на които имаме възможност да предоставим значителни отстъпки от цената на Пренатест.

Голяма стъпка напред за нас през тази година беше стартирането на онлайн системата за поръчка на теста. Освен по-достъпни финансови условия, Пренатест Лайт предлага на пациентите повече контрол върху процедурата. Този вариант е предназначен за хората, които предпочитат сами да поемат организацията на направата на теста, без това обаче да ги лишава от който и да е задължителен компонент на теста. Както и при стандартната услуга, кръвната проба се изпраща за анализ в лабораторията на Лайфкодекс в Германия, а резултатът е придружен от генетично становище.

През пролетта на 2015 г. наш гост беше д-р Майкъл Луц – Главен изпълнителен директор на ЛайфКодекс. На специална пресконференция той обяви разработването на нова технология за извършване на Пренатест, която ще скъси срока за анализ на пробите, и плановете за трансфер на технологията в България, което ще даде възможност да се предприемат действия в посока реимбурсиране на разходите за Пренатест от НЗОК.

Тези планове се развиват успешно и очакваме още в началото на новата година да поставим началото на нов важен етап от развитието на Пренатест.