НМ Дженомикс ще дари на семействата, победители в кампанията „За да те има“, тест за носителство на дефектен ген, причиняващ  муковисцидоза.

На 8 февруари 2015г. стартира благотворителна инициатива „За да те има“ на сайта за безплатни обяви OLX, в партньорство с фондация „Искам бебе“. Целта на кампанията бе да насърчи българите да помогнат на двойки с репродуктивни проблеми чрез дарение, като 100% от събраната сума ще бъде предоставена на фондация „Искам бебе“ и разпределена за инвитро процедури.

Ние от НМ Дженомикс ще се включим в благотворителната инициатива като  дарим на семействата победители, тест за носителство на дефектен ген, който би могъл да е причина за раждане на дете със заболяването муковисцидоза.  

По официални данни, двойките с репродуктивни проблеми в България наброяват около 145 000, като при над 40% от тях причината е мъжки стерилитет или силно увреждане в жизнеността на сперматозоидите. Малко известно е, че един от факторите свързани със стерилитета при мъжете е носителството на дефектен ген за наследственото заболяване муковисцидоза. В повечето случаи мъжете не страдат от заболяването, но могат да го предадат в поколението.

Муковисцидозата е най-честото наследствено животозастрашаващо състояние сред населението в Европа. Заболяването засяга основно белите дробове, чревния тракт, жлъчните пътища и потните канали, чиято функция е нарушена от образуването на гъст жилав секрет. Средната продължителност на живота на засегнатите в България е 10-12 години.

В България приблизително всеки 33-ти човек е носител на дефектен ген, причиняващ муковисцидоза, за което е възможно да не подозира, тъй като няма изявени симптоми и белези, които да индикират за носителство. При двама здрави родители, които са „носители“, без да са налице ясни симптоми или белези, в 25% от случаите болестта се предава и изявява в поколението.

Фактът, че няма изявена фамилна анамнеза не е гаранция, че сред членовете на семейството няма „носители“. В повечето страни в Европа и Америка изследването за носителство се прилага рутинно на двойки, планиращи бременност и такива в ранна гестационна възраст.

С участието си в инициативата „За да те има”, НМ Дженомикс изразява съпричастност и подкрепа към всички двойки с репродуктивни проблеми и обединява усилията си с тези на нашите партньори от OLX и фондация „Искам бебе”, за да извървим заедно пътя към нашата обща цел – повече здрави бебета, повече спокойни родители.