ЧОВЕШКИТЕ ИСТОРИИ НА ПРЕНАТЕСТ

Щастието да дариш живот!

Представяме Ви г-жа Теодора Велинова в една от най-важните роли, която може да има една жена в живота си – тази да бъде МАЙКА!

За трепетите и вълненията по време на бременността, за подкрепата и доверието, за по-добрата здравна култура, за смисъла, който носят децата в живота ни и мисията, която ние имаме като техни родители!

Сърдечни благодарности на г-жа Велинова затова, че се довери на Пренатест през бременността си, както и за отзивчивостта да сподели и даде своя личен опит и пример!

Екипът на Пренатест България

Бременността е най-женското време за една жена. Освен това, че бременната жена сияе и блести по специален начин, това е моментът, който я променя и я прави по-зряла и по-отговорна. Бихте ли описали какво е за Вас майчинството и как то промениживота Ви?

Според мен животът на една жена може да бъде разделен на две основни части, преди да стане майка и след това. Майчинството преобръща целия свят не само на жената, но и на цялото семейство, в което се появява нов член! Отговорностите и приоритетите се променят, изведнъж всичко започва да се върти около едно малко безпомощно създание, което трябва да бъде отгледано ивъзпитано като отговорен и разсъдлив човек.

 

 

Винаги съм била организиран и подреден човек, но след двете деца в ежедневието ми присъства един приятен хаос, за който полагам огромни усилия, за да не излезе извън границите на нормалното. Появиха се много нови задължения и съзнанието ми, времето и усилията ми са насочени изцяло към отглеждането и възпитанието на Филип и София.

Въпреки че всяка бременност е уникално преживяване, със сигурност след 1-вата „репетиция“ сте се чувствала много по-подготвена за това, което предстои. Бихте ли споделили с какво беше по-различна втората Ви бременност? 

Съвсем нормално е вече един извървян път да не поднася нови изненади, но дори и при първата ми бременност…

 

Не е пропуснал контролен преглед и винаги внимателно е отговарял на всички въпроси, които са ме вълнували. Впоследствие разбрах, че 9 месеца не е спал от притеснение! В съзнанието на един лекар могат да се появят много неприятни сценарии, именно поради знанията и опита, които притежава.
Единствената разлика при двете ми бременности беше, че при втората ми ставаше много лошо почти до четвъртия месец, но за щастие и двете преминаха спокойно, без изненади и усложнения.

По време на втората Ви бременност избрахте да направите Пренатест. Как взехте решение? Имахте ли някакво основание за притеснение или избрахте да заложите на профилактиката и превенцията?

 

Профилактиката и превенцията са неизменна част от пътя на доброто здраве, по който всеки един здравомислещ човек трябва да поеме!
Доктор Марина Михова предложи да направим Пренатест, обясни ни какви са плюсовете му и ние веднага приехме. Истината е, че с напредването на възрастта, всяка една бъдеща майка е потенциално застрашена от появата на генетични аномалии при бебето, като най-често срещаната и позната сред тях е синдромът на Даун.  За по-голяма сигурност и спокойствие ние взехме решение да пуснем по-разширен пакет, който включваше по-голям набор от изследвани аномалии. Пренатест дава и изключителната възможност на родителите да разберат пола на своето бебе много рано, още в 9-ата седмица на бременността.
Никога няма да забравя думите на доктор Михова-когато разглеждаше резултатите – “Честито, ще имате едно здраво момиченце!”

През последните години темата за рисковете от генетичните аномалии при плода се коментира доста в общественото пространство. Смятате ли, че бременните жени в България са достатъчно информирани и запознати с мерките за превенция, които могат да бъдат взети и изследванията, които е препоръчително да се направят на ранен етап от бременността, за да могат бъдещите родители да бъдат подготвени? 

Истината е, че за съжаление (по мое мнение и наблюдение по този наболял въпрос), информираността на бъдещите родители е изключително ниска. Както е известно, България е на едно от последните места в Европа по превенция и профилактика на здравето. Проблемът според мен не идва само от страна на обществото в лицето на пациентите,пренаталните специалисти също имат известна вина и отговорност за това. Информацията за това какво може да се случи, ако не се правят всички необходими изследвания и последствията от тези решения, за отделните клинични състояния и генетични изменения, всичко това като информация трябва да бъде обяснено и предоставено на бъдещите родители в писмена форма. Факт е, че ние живеем в света на технологиите и информацията е лесно достъпна, но не всеки път тази информация е правилна и не всеки път хората знаят какво точно да търсят, къде да го търсят и как да го използват.

От позицията на майка на две прекрасни дечица, преживяла два пъти емоциите на бременността, какъв съвет бихте дала на бременна жена, който Ви се иска някой да Ви беше дал по време на Вашата бременност.

За щастие и през двете ми бременности бях заобиколена от изключително добронамерени хора и много добри специалисти в лицето на екипа на МБАЛ “Надежда” – Д-р Стаменов, Д-р Михова, Д-р Ослеков, Д-р Плосков и разбира се съпругът ми Д-р Енчев! От всички тях съм получила увереността и вярата, че всичко ще бъде наред и така беше.

 

Бихте ли споделили с нас някой запомнящ се и вълнуващ момент от бременността Ви? 

Вълнения имаше много! Интересното е ,че и при двете бременности се занимавах с ремонти. Първият път с кабинета на съпруга ми, дори сутринта преди да ме приемат в болницата, защото раждането ми беше планирано, правех последни промени по мебелите и подредбата. Втория път се занимавах с ремонта на къщата, в която живеем и отново преди да ме приемат в МБАЛ “Надежда” правех абсолютно същите неща, както и при предишната бременност. Най-вероятно, ако има и трети път, отново ще се занимавам с ремонти. 😊

Кои са най-ценните качества, които смятате, че трябва да се възпитават у децата?

 

Искам да са честни, работливи, добри и положителни личности. За мен е важно да имат богата ценностна система и да уважават традициите, но най-важното е да са здрави, а какви ще станат, това вече е Божа работа.

Благодарим Ви за това, че споделихте личния си опит с екипа на Пренатест и широката аудитория. Какво е посланието, което бихте искали да отправите към всички настоящи и бъдещи майки, до които ще достигне разговорът ни?

Повече снимки на прекрасното семейство можете да разгледате в ГАЛЕРИЯТА.

Теодора Велинова
Николет е на 22 години от гр. Русе. За младата си възраст тя преживява раждане на дете с тежък Синдром на Даун, което, за съжаление, тя и съпругът й изгубват още преди детето да навърши годинка при поредната операция на сърчицето на бебето. В края на 2014 г. Николет вече очакваше второто си дете и се обърна към екипа на Пренатест за съдействие, помощ и ранна информация относно състоянието на бебето.

Благодаря за всичко, което направихте за мен и за моето семейство…

Благодаря за всичко, което направихте за мен и за моето семейство, и за това, че ме накарахте да се чувствам спокойна през бременността си и да се наслаждавам на нея.

Николет Иванова, 27 г.
гр. Русе

Помня, че постоянно ходех със свито сърце на ехограф…

Какво беше първото нещо, което си помислихте, когато разбрахте, че ще ставате родители?

К: Нямам търпение да се запозная с бебчо.
В: Добре, че успях да заснема реакцията на жена ми когато видя резултата от теста за бременност.

Имахте ли притеснения относно здравето на плода?

К: Да, започнах да се интересувам какви са задължителните и препоръчителните изследвания, на които трябва да се подложи всяка бременна. Исках да се информирам за всички възможни мерки, които бих могла да взема. Помня, че постоянно ходех със свито сърце на ехограф
В: Като всеки бъдещ родител, имах известни страхове.

Кога решихте да направите генетични изследвания? Сами ли го решихте или някой ви насочи? Имаше ли някаква основателна причина за него или просто искахте да сте спокойни?

К: Още в началото на бременността взех решение да направя изследване за най-честите генетични аномалии. Исках да съм сигурна, че всичко ще бъде наред с бебето ми. Не съм имала конкретни притеснения и не бях зачислена към групата „рискова бременност”, но от тези неща никой не е застрахован.
В: Исках да се радваме на едно здраво бебе, затова нямахме никакви колебания, че това е едно от задължителните изследвания, които трябва да се направят.

Бяхте ли чували за Пренатест? Наложи ли се да избирате между него и амниоцентеза?

К: За мен амниоцентезата никога не е била опция, поради риска бебето да пострада. Не можех да си представя, че 10 сантиметрова игла ще прободе корема ми.
В: Не бях чувал за Пренатест, докато заедно с жена ми не се осведомихме за най-актуалните тенденции в пренаталната диагностика. Бях изумен, че от няколко капки кръв от вената на жена ми, можем да научим толкова много.

Дълго ли мислихте, преди да решите да си направите теста?

К: Не, много бързо взех решение да си направя теста, бях едва в 3-ти месец на бременността. Буквално след няколко дни пробата ми вече пътуваше за Германия.
В: С жена ми бяхме единодушни относно това решение. Все пак се касаеше за здравето на детето ни.

Дълъг ли беше периодът на очакване на резултатите?

К: Резултатът ми пристигна, дори по-рано от очакваното, което ме изненада приятно и ми спести още няколко дни на безпокойство. Получих го преди да се подложа на фетална морфология, и това ми вдъхна спокойствие.
В: Не съм очаквал да пристигнат толкова бързо.

Какво беше усещането, когато те пристигнаха?

К: Изпитах чувство на облекчение.
В: Имах двоен повод за щастие, освен, че се отхвърлиха рисковете от наличие на аномалии при бебето се зарадвах, че ще имаме момиченце.

Доволни ли сте от избора си, бихте ли го препоръчали на своите приятели и познати, очакващи наследник?

К: Да, вече го направих.
В: Да, със сигурност. Трябва да се подхожда отговорно към семейното планиране.
Валентин и Кристина, 29 г.
гр. София

Ще изкарам следващите месеци от бременността спокойна за моето бебче!

Благодаря за доброто отношение и бързината! Ще изкарам следващите месеци от бременността спокойна за моето бебче! Съжалявам само, че не направих Пренатест по-рано, щях да си спестя един БХС и притеснението около него!
Хубав ден!

С уважение,

Н.М.

Благодаря за всичко, което направихте за мен и за моето семейство…

Благодаря за всичко, което направихте за мен и за моето семейство, и за това, че ме накарахте да се чувствам спокойна през бременността си и да се наслаждавам на нея.

Николет Иванова, 27 г.
гр. Русе

Едва ли съм първата, която би споделила през какво минава една бъдеща майка…

Искам да Ви благодаря от сърце за прекрасното отношение, точността и разбира се, безкрайно съм щастлива за резултата!

Бяхте много любезни и търпеливи да ми обясните целия процес и да ме информирате в момента на излизане на резултата.Едва ли съм първата, която би споделила през какво минава една бъдеща майка, докато чака този резултат.Но бих искала и други жени в моето положение да знаят за възможността, която предлагате и за това решение, което би спестило много тревоги, дълго очакване и ненужни страхове.

Не мога да Ви опиша какво е усещането – очакване сякаш на присъда…да разбереш дали детенцето ти е здраво.Колко воля на духа се изисква да не мислиш за най-лошото, да не притесняваш и малкото мъниче, което расте в теб.За тези няколко дни на очакване, това беше една натрапчива мисъл, която ме преследваше каквото и да правех. Сутрин с отварянето на очи, това беше първото, за което мислех – дали всичко е наред? Още малко…Резултатът от втория скрининг при мен беше висок риск за болестта на Даун, с вероятност 1 към 50. Това беше и причината за назначаване на допълнителни изследвания.Радвам се, че избрах този вариант, тъй като не исках да причиня и най-малък риск за бебето, което можеше и е напълно здраво. Не бих си простила впоследствие, ако нещо се случи, в резултат на предприети манипулации.Видях как изглежда бланката за резултати без рискове за бебето на Вашия сайт и повярвайте ми, сънувах я. Колко пъти за тази седмица сънувах, че получавам резултата…беше болезнено очакване, но все пак кратко и най-важното безрисково и за двамата.

Затова Ви благодаря и при следваща бременност ще направя всичко възможно да премина теста на по-ранен етап, още 12-13 седмица, за да си осигуря една спокойна и щастлива бременност в следващите месеци.

Препоръчвам го от сърце на всички бъдещи майки и искам да им кажа, че всички тези аномалии са рядкост, да вярват и да очакват своите здрави бебета!

С пожелание за прекрасен ден и още много резултати като моя!

Сърдечни поздрави!
Светлина Николова

…амниоцентезата е надеждна, но ИНВАНЗИВНА.

Направих теста в 12 гест. сед. Главното предимство е че тестът е надежден и неинвазивен, докато амниоцентезата е надеждна, но инвазивна. Резултатът е готов бързо, а когато е добър всички родители биха били много по-спокойни още в самото начало на бременността и биха избегнали „стреса“ от амниоцентезата. При мен не беше препоръчително точно в този момент да се прави амниоцентеза. Да, генетичните изследвания са скъпи, но след като те са сериозна част от диагностиката на нашето бъдеще, се надявам да се да поевтинеят, за да може повече хора да се възползват навреме.
Цветелина Цонвена, 42 г.
многоплодна бременност, гр. София

…този път бях бременна с близнаци…

Новината, че ще ставам майка за втори път, беше колкото прекрасна, толкова и изненадваща за мен. Изненадата произтичаше от факта, че този път бях бременна с близнаци. След известен период на осмисляне на предстоящото, реших, че все пак вече съм минала веднъж по този път и горе-долу знам какво ме очаква. Оказа се, обаче, че бременността с близнаци не е като едноплодната и има своите особености. И аз като всяка бъдеща майка, непрекъснато мислех, дали всичко е наред с бебетата, а притесненията ми се засилваха от факта, че съм в рисковата категория – жена над 35 години. При едноплодна бременност има биохимични тестове, които в комбинация с ехографско изследване дават поне ориентировъчни резултати относно възможни хромозомни аномалии. При близнаци, обаче, този биохимичен скрининг тотално не е валиден. Като една съвременна и интересуваща се от новостите в света на медицината майка, реших да се поразровя в инернет и да видя наистина ли всички майки на близнаци по света са в неведение какво се случва с бебетата им до момента на раждането. С огромно облекчение открих, че далеч не е така и че съществува Пренатест, който е неинвазивен кръвен тест с изключително висока точност и той може да отхвърли или потвърди предстоящото раждане на бебе с най-често срещаните хромозомни аномалии. Аз лично взех решение, че на всяка цена ще си направя този тест, тъй като рискът, който се поема ако не се направи такъв тест е твърде голям (особено за жени над 35 години), а той би могъл да промени драстично живота на едно бъдещо семейство.
Василена Несторова, 35 г.
гр. Варна

Резултатът много ме зарадва…

Резултатът много ме зарадва и успокои. Имах нужда от това тогава. Много съм доволна. Благодаря Ви за всичко!

Петя Димитрова, 34 г.
едноплодна бременност, гр. София

Отрицателните резултати са предпоставка за…

Пренатест има най-висок процент на ефективност сред неинвазивните пренатални тестове. Отрицателните резултати са предпоставка за спокойствие и сигурност на бременната жена, особено при възраст над 35 години. Надявам се за в бъдеще Пренатест да измести изцяло инвазивните пренатални тестове.
Милена Димова, 37 г.
едноплодна бременност, гр. София

Благодаря Ви за всичко и Ви пожелавам бъдещи успехи

Искам да Ви поздравя за високия професионализъм, с който бях обслужена, и страхотната Ви организация и отношение към клиентите. Благодаря Ви за всичко и Ви пожелавам бъдещи успехи.
Иванка Иванова

…бърз, безболезнен, безопасен.

Почти 100% достоверен резултат, бърз, безболезнен, безопасен. Надявам се да има възможност, гамата от изследвани заболявания да се разширява за бъдеще.
Инна Димитрова, 35 г.
едноплодна бременност, гр. Варна

…резултатите са много надеждни и спестяват много тревоги на бъдещите родители…

Бих препоръчала Пренатест, защото резултатите са много надеждни и спестяват много тревоги на бъдещите родители, както и евентуална процедура – амниоцентеза (която е рискована) и не на последно място, че могат да се направят сравнително рано в хода на бременността, след което бременната може да забрави своите притеснения.

Лилия Добринова, 35 г.
едноплодна бременност, гр. София

Пренатест беше единственият начин да разберем…

Аз съм на 38 и с мъжа ми чакаме близнаци. Пренатест беше единственият начин да разберем, че всичко с бебетата е наред. А, сега вече знаем, че детската стая ще е в розово 🙂
Мария Василева
гр. Варна

…успях да забременея с помощта на ин-витро…

С мъжа ми не можехме да имаме дете поради медицински причини. След много опити и похарчени средства успях да забременея с помощта на ин-витро. За нищо на света не бих подложила бременността си на риск. Благодарна съм на PrenaTest и прекрасните хора, който ми предоставиха тази алтернатива.
Анелия Стоянова
гр. Пловдив

Бих искала Пренатест да се развива

Ако отново забременея, пак ще направя Пренатест. Като цяло мисля, че да разполагаш с информация предварително, от една страна дава възможност да направиш обоснован избор /независимо какъв е той/, а от друга – може да се подготвиш да предоставиш на детето си всичко, от което има нужда, както и да се запознаеш предварително с всички особености на състоянието му. В Пренатест много ми харесва това, че по никакъв начин не застрашава живота и здравето на бебето и майката. Бих искала Пренатест да се развива, и за в бъдеще да бъде конкурентен на резултатите, които се получават от разширения анализ при амниоцентезата. Надявам се, че ще продължите да работите в насока Пренатест да стане част от пренаталните изследвания, финансирани от държавата. Бих го препоръчала, защото е с голям процент на сигурност на резултата, а също така не застрашава по никакъв начин живота и здравето на бебето и майката.
Деница Димитрова, 40 г. едноплодна бременност
гр. София

Гинекологът ми твърдеше…

Гинекологът ми твърдеше, че нямам нужда от този тест, защото скрийнингът щял да покаже, ако има проблем. Четох доста за неточни резултати. Избрах Пренатест, защото при него те са само 1%. Не съжалявам.
Силвия Евтимова
гр. Русе

Изпитвах ужас от амниоцентезата…

Изпитвах ужас от амниоцентезата. Не можех да си представя, че мога да подложа себе си и бебето на такава процедура. Не знам дали постъпих правилно, но предпочетох Пренатест.

Руска Александрова
гр. Стара Загора

…в цивилизования свят ранните генетични тестове се използват все по-често.

Тестът е прекалено нов у нас и, честно казано, се затрудних да намеря достатъчно информация на български. Четох доста форуми за бъдещи майки на английски език и се убедих, че в цивилизования свят ранните генетични тестове се използват все по-често.
Елена Велева
гр. София

Беше много по-скъп от обикновено изследване, но…

Направих си Пренатест точно в 9-тата седмица. Беше много по-скъп от обикновено изследване, но с мъжа ми бяхме сигурни, че разходът си заслужава. Не знам дали без резултата от теста щяхме да се чувстваме така спокойни в следващите месеци.
Ана Миклова
Асеновград

Аз исках да знам и затова го направих.

Пренатест е начин да научиш какво те чака през бременността. Аз исках да знам и затова го направих.
Марта Чакърова
Варна

Застраховка живот за нашето бебе…

„Пренатест беше застраховка живот за нашето бебе. Още в самото начало на бременността си бях планирала да направя изследването, когато настъпи подходящият момент. Не съм имала конкретни причини за притеснение, исках да бъда спокойна за здравето на бебето. Наясно съм, че дори и да не попадам в посочените рискови групи не съм застрахована. Смятам, че е много важно хората да залагат на профилактиката и превенцията и да поддържат добро ниво на здравна култура и информираност. Оценявам „Пренатест“ като много добра алтернатива, защото си давам сметка колко по-страшно би било, ако бременните жени нямаха възможност да направят този безопасен избор, а можеха да разчитат само на процедури, криещи риск и причиняващи огромен стрес.“
Кристина Гебова, 28 г.
гр. София

Хубаво е все повече бъдещи майка да имат възможността…

„Благодарение на Пренатест, навреме научаваш за проблеми с плода и можеш да вземеш информирано решение за бъдещи действия. Продължавайте да бъдете все така коректни и отзивчиви и да носите на повече бъдещи майки добрите новини, които донесохте на мен. Хубаво е все повече бъдещи майка да имат възможността да научат своевременно за проблеми, за да имат възможността да реагират своевременно, вземайки най-доброто за тях и плода решение.“
Василка Василева, 41 г.
гр. Варна

…особено когато ми предстоят месеци в очакване на най-важното събитие в живота ми

„Направих си Пренатест без каквито и да било конкретни показатели за риск, просто защото реших, че нищо не струва колкото спокойствието ми, особено когато ми предстоят месеци в очакване на най-важното събитие в живота ми. Докато все още се колебаех дали теста си струва инвестицията, погледнах за мнения в интернет и попаднах на ужасяващите разкази на много жени, преживели тревогите след биохимичния скрийнинг и кошмара на амниоцентезата (и то в много от случаите – излишно). Това определи решението ми да си спестя поне безпокойствата, които мога. Честно казано, нямах търпение да разбера и пола.“
Илияна Тодорова 32 г.
гр. София

Би било добре, ако и здравните фондове…

„Препоръчвам Пренатест, защото е неинвазивна, безопасна процедура с много висок процент точни резултати. Осигурява спокойствие на майката, респективно и на бебето. Има достъпни начини за разсрочено плащане, в случай, че двойката не може да си позволи цялата сума. Надявам се организацията на информационни кампании да достига до все повече хора, за да може тестът да се популяризира. Би било добре, ако и здравните фондове покриват част от разходите по извършването му.“
Силвена Станкова, 35 год.
гр. Варна

Сега много повече се притеснявах и…

Този тест ми даде сигурност, че всичко ще бъде наред. Когато бях бременна за първи път, нямаше подобни изследвания, но и аз не бях така тревожна. Сега много повече се притеснявах и се радвам, че Пренатест успя да ме успокои още в самото начало.
Димана Илиева
София

Вече повече от 3 години Пренатест е достъпен за българските пациенти. За това време Пренатест успя да се утвърди като тест №1 сред Неинвазивните пренатални тестове (НИПТ). В първите месеци на 2016г. Пренатест достигна и до своя хиляден пациент, който екипът ни зарадва с подарък – безплатен Пренатест.

Тя се появи при нас през февруари месец. Нейното име е Марияна Георгиева, на 35 години, от град Пловдив. Ето какво сподели Марияна с нашия екип, след направата на Пренатест:

Обстоятелствата бяха такива: след направата на два БХС (ранен/късен), резултатите на които бяха лоши, с много големи отклонения…

Ще ви помолим да разкажете малко повече за себе си? Това първа бременност ли е за Вас? Как разбрахте, че стe бременна? В какъв момент от живота Ви посрещна тази новина?

Здравейте! Казвам се Марияна Георгиева от Пловдив, на 35 год. От шест години съм с моята половинка – Румен, а от три години сме семейство. Това за нас е първо, очаквано от много години, дете. След много дълго чакане, ето и ние сме на прага да посрещнем на бял свят нашето дете. Двете чертички бяха най-щастливият момент, с който сме се сблъскали и поставиха нов етап в нашия семеен и емоционален свят.

Смятате ли, че до бременните жени в България достига достатъчно информация относно неинвазивната диагностика?

За разлика от предишни години, мисля че все повече информация е достъпна за бъдещите майки. Има много специалисти, които са пряк източник на тази информация. Такъв е и моят случай.

Важен ли е информираният избор за пациента?

За мен е от съществено значение пациентът да е информиран на ниво. Да знае какво му предстои по време на този така истински и важен момент в живота. Защото информираният човек взима по-правилни решения.

Какво Ви накара да се насочите към направата на Пренатест?

Срещата ми с Пренатест беше неочаквана за мен. Обстоятелствата бяха такива: след направата на два БХС (ранен и късен  биохимичен скрининг), резултатите на които бяха лоши, с много големи отклонения, с голям риск детето ни да се роди със  синдром на Даун, ние стигнахме до направата на Пренатест. Не е лъжа, за мен Пренатест беше нещо чуждо и непознато. Благодарение на д-р Даскалова разбрах за Пренатест и какво точно може да ти даде той, а именно за мен и семейството ми той даде спокойствие.

Какви според Вас са предимствата на неинвазивния Пренатест?

Предимствата са  много – лесен, достъпен, безболезнен, бърз, нов метод, който не е за пропускане!

След като разбрахте резултата от Пренатест, как се почувствахте?

Истински щастлива, както аз, така и моят съпруг. А след  голямото щастие, дойде и истинското спокойствие. Всички рискове бяха отхвърлени, всичко бе наред, нямаше поводи за притеснение вече. Почувствах облекчение.

Бихте ли препоръчали Пренатест на свои близки и познати, които планират бременност?

Да, бих препоръчала Пренатест, не само на моите приятели, но и на всички които  планират или вече са бременни. Ако го направят ще избегнат много излишни притеснения и емоции, а и ще внесат много яснота  по въпроси, които биха ги притеснявали до края на бременността. Подарете си щастие и спокойствие с Пренатест!

Как бихте разтълкувала следното изречение: Повече щастливо бременни жени в България!

Преди всичко пожелавам повече бременни жени за България, повече детски смях, повече детски усмивки и надежди. Щастливо бременните жени са истински обичаните, информирани и предприемчиви жени. Жени, които осъзнават, че има много рискове, които ги дебнат по време на бременност, но и жени които са готови да се отърват от тези рискове с правилно взети мерки и решения, а именно направата на Пренатест. Пренатест е щастие!

Доколко бяхте запозната с рисковете от генетични аномалии при плода когато забременяхте?

Бих казала, че бях доста запозната с генетичните аномалии още преди да забременея. Има доста информация в интернет, която бях изчела и която ми бе дала  основите за познанията. Но искам да кажа, че колкото и да се чувстваш подготвен  за такъв момент, никога не е така когато се сблъскаш с него. Да, след като минах по този път, бих казала, че сега съм по-запозната и бих помогнала на всеки в такъв момент.

Предполагахте ли, че точно Вие можете да станете нашият 1000 пациент? Как разбрахте за нашата кампания и зарадва ли Ви подаръкът, които Ви направи екипът на Пренатест България?

Изобщо не съм очаквала, че ще получа този подарък. Затова, че съм станала 1000-ят пациент научих от д-р Даскалова, както и за възможността да го направя напълно безплатно. Изключително съм благодарна на екипа на Пренатест за предоставената възможност. Много съм щастлива, че се срещнах  с Пренатест в толкова важен за мен момент. Едно голямо –Благодаря!!!

Какво послание бихте отправили към всички бременни, до които ще достигне този материал?

Пожелавам на всички бъдещи мами една спокойна бременност. Бъдете принципни и отговорни. Запознавайте себе си с информацията, която би била нужна за Вас. Бъдете отговорни към Вас и Вашето дете, не подминавайте с безразличие  направата на тестове и изследвания. Никой не е застрахован, но животът е вече друг, медицината ни дава много шансове и осигурява спокойствие в живота ни. А един от тези пътища за спокойни дни на бременност е Пренатест! Направете го и няма да съжалявате!

Специални благодарности на екипа на Пренатест, на д-р Даскалова и на безкрайната подкрепа на моето семейство!

Благодаря, Пренатест!

Марияна Георгиева, 35 г.
гр. Пловдив

МНЕНИЯ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ

доц. д-р Катя Ковачева, дм
доц. д-р Катя Ковачева, дмгенетик, УМБАЛ д-р Георги Странски - Плевен

„Извършването на Пренатест е много добре организирано, което е улеснение както за пациентите, така и за нас –лекарите, които сме ангажирани с насочване, вземане и изпращане на кръвната проба, получаване на резултата от изра-ботващата лаборатория в Гер-мания и предоставяне на заклю-чението върху резултата. Това, че се изисква върху резултата да има писмено генетично заключение (изготвено от специалист по медицинска ге-нетика), създава доверие към надеждността и качеството на теста.“

д-р Георги Амалиев,
д-р Георги Амалиев,АГ специалист, мед. център „Амалиеви“ - Пловдив
„Пренатест е изключително по-лезен при жени, при които комбинираният скрининг е сус-пектен, с оглед избягването на инвазивно диагностициране като извършването на амниоцентеза. Може да се използва при въз-растни високорискови бременни, случаи при които комбинираният скрининг е неприложим, жени с фамилна обремененост. Моят опит с Пренатест потвърждава голя-мата чувствителност на теста и бързото получаване на резултата. Пациентите приемат най-добре голямата надеждност, която дава теста и факта, че той не е инвазивен и не крие рискове.“
д-р Марина Михова,
д-р Марина Михова,АГ специалист, МБАЛ „Надежда“ – София
„Доскоро бременните, които имаха висок риск от раждане на дете с хромозомна аномалия бяха поста-вени пред дилемата, дали да се подложат на инвазивна прена-тална диагностика, приемайки риск от около 0,5 % за аборт свързан с процедурата или да поемат риск да родят дете с хромозомен дефект. От около 5 години към тези възможности в практиката ни се добави и неинвазивното пренатално тесту-ване, посредством Пренатест, което осигурява 99,8% чувстви-телност.”